Cenzúrázott Rubens, David Bowie, hatalmas fólia a Burning Man fesztiválon és egy koncentrációt segítő szék

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

A Facebook újabb műalkotásokat cenzúrázott: ezúttal Rubens festményeit találta illetlennek. Nyílt levélben juttatták el tiltakozásukat Mark Zuckerberghez a flandriai múzeumok és a régió idegenforgalmi hivatala, mert a közösségi háló cenzorai eltávolították közösségi oldalaikról azokat a hirdetéseket is, amelyeket a 17. századi flamand mester, Rubens aktjaival illusztráltak. Az eltávolított posztok között szerepelt egy olyan hirdetés is, amely Rubens The Descent from the Cross (Krisztus levétele a keresztről) című képét ábrázolja, mert Jézus meztelen testét csupán ágyékkötő takarja. A Facebook közölte, hogy hajlandó megbeszélni a vitás kérdéseket az idegenforgalmi hivatallal, de továbbra is arra hivatkozott, hogy a meztelenséget ábrázoló festményeket csak a hirdetésekben tiltják, a hagyományos bejegyzésekben nem.    

Előkerült David Bowie első demófelvétele, amelyen a 16 éves zenész első együttesével egy kis londoni stúdióban rögzített magnószalagon énekel. A magnófelvételen Bowie az I Never Dreamed című számot adja elő a The Konrads nevű bandával.  A The Konrads a Decca lemezvállalat számára készítette a demót, de sem ez a próbálkozás, sem egy következő nem nyerte el a kiadó tetszését. Bowie pedig hamarosan otthagyta a bandát művészi ellentétekre hivatkozva. A felvételt David Hadfield találta meg, aki a The Konrads dobosa és menedzsere volt. A szalag akkor került elő, amikor költözés miatt kiürítette házát, és kirámolta a garázs fölötti tárolót is. A demó nagyapja egykori kenyereskosarában pihent más holmikkal, fényképekkel, vázlatokkal, levelekkel együtt. Hadfield relikviáját szeptemberben az Omega Auctions bocsátja árverésre Newton-le-Willowsban. Előzetes becslések  szerint a szalag akár 10 ezer fontért is elkelhet az aukción.


Az első demófelvétel   fotó: Omega Auctions/PA
A Kingston School of Art friss diplomázója Masahiko Ito nyereg alakú iskolai széket tervezett. Hogy milyen célt szolgál a szokatlan formájú szék? A keskeny, hajlított alakú ülőalkalmatosság maximalizálja a koncentrációt és elősegíti a helyes tartást. A sorozatgyártható Saddle szék (azaz: nyereg szék) a dizájn eszközeivel egyszerre igyekszik új megoldást nyújtani több jelenségre: a  figyelmet terhelő hosszú iskolai órákra, valamint a könyvek felett görnyedő diákok helytelen testtartására.

forrás: dezeen.com

Shanghai egyik utcájára interaktív közösségi galériát tervezett a Bengo Studio csapata. Érdekesség, hogy a Yuyuan úton megépített, kukucskáló fénykamrán keresztül nézhető különleges kiállítótér terveit a pályázók nem e-mailben vagy postai úton, hanem a helyszínen kihelyezett QR kóddal nyújtották be. A galéria a város központjának egyik legrégibb utcáján található – olyan negyedben, ahol a városlakók nagy százalékának felmenői is rezidensek voltak. A galéria működéséről eddig annyit tudni, hogy minden hónapban egy újabb munka mutatkozik majd be a térben.


fotó: Zhu Di   forrás: designboom.com

Sasha Shtanuk, az oroszországi művész nagy volumenű installációs ötlettel jelentkezett az idei Burning Man fesztivál szervezőinél. Az ötlet pedig: egy 100-szor 100 méteres alapterület beborítása a NASA fényvisszaverő és fémesen csillogó, space blanket névre hallgató fóliájával. Ekkora méretben természetesen több fólia-darab összeragasztására van szükség – a szám szerint 3350 négyzetes alapterületű, fémes felületű anyagot az alkotó megerősített szalaggal rögzítené, ami már korábban, kisebb volumenben meg is valósult. A projekt jelenleg finanszírozási fázisban tart, tehát mi is adakozhatunk, hogy az anyagköltség mellett felmerülő szállítási, kölcsönzési és munkadíjakra összejöjjön a kitűzött cél, azaz 17 500 dollár.


forrás: designboom.com

 

Forrás: Guardian, Guardian, Dezeen, Designboom, Designboom

full_005884.png
HETI POP – Leonardo Abu-Dzabiban, betonépítészet New Yorkban, telefonmentesen töltött idő és Freud gyűrűi

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.