Christo legújabb alkotása, kriptovalutás aukció és sztárdizájner űrkabin – HETI POP

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

Egy bordeaux-i könyvesbolt igazán kreatív formát talált ki, hogy a több mint 66.000 Instagram követőjét szórakoztassa. A művészeti könyvekre fókuszáló üzlet, a Librairie Mollat fotói különböző borítók ötletes elhelyezésével játszanak – asztalnál ülő kopaszodó férfiből így lesz éppen jegyzetelő Bukowski, kezét széttáró kardigános férfiből pedig Neil Young. A művészettörténeti témák is hasonló hangsúlyt kapnak: Giacometti-szobor vagy éppen Delacriox alak arca kerül egy-egy vállalkozó kedvű fotóalany elé. Ha esetleg eddig vaciláltunk volna azon, hogy érdemes-e betérni könyvesboltokba nézelődni, így talán könnyebben megjön a kedvünk.

 

librairie mollat (@librairie_mollat) által megosztott bejegyzés,

Egy korábbi HETI POP összefoglalónkban már említettük Christo több mint 7000 hordóból álló, a londoni Serpentine Lake-re készülő, több mint 20 méter magas munkáját. Az eddig csupán terveken látott köztéri alkotás most elkészült. Christo és a 2009-ben elhunyt felesége, Jeanne Claude összes eddigi installációjához hasonlóan, ebben az esetben is egyéni műalkotások eladásai finanszírozták a projektet – pályázati és befektetői pénzek nélkül. A kész munka azonban a közvéleményben több kérdést is felvet a környezetszennyezéssel, grandiózus méretével, valamint a felépítés ökológiai lábnyomával kapcsolatban. Az elkövetkező időszakban nagy valószínűséggel megtudhatjuk, melyik tábor – a munkát kedvelő vagy azt éppen elbontani kívánó – véleménye válik hangosabbá.


Forrás: Dezeen

A Maecenas és a Dadiani Fine Art egy újfajta online művészeti aukciós formát indított el, amelynél egy-egy ikonikus műalkotásból lehet vásárolni részesedést. A június 20-ai árverésen például Andy Warhol művéért is harcba lehetett szállni, de valójában még a nyertes sem viheti haza a kívánt műtárgyat. Az aukció újdonsága a kriptovaluta használata, illetve a szokatlan fizetőeszköz kiegészül a műtárgyakat feldaraboló, részesedésszerzési formával is. Így például Andy Warhol 14 Small Electric Chairs esetében a festménynek kizárólag a 49%-át lehet birtokba venni. A maradék 51% a jelenlegi tulajdonos, Eleesa Dadiani birtokában marad. Warhol festményének értékét 5,6 millió dollárra becsülik, ami jelenleg 850 Bitcoint jelenthet.


Andy Warhol: 14 Small Electric Chairs, 1980. Forrás: Quartz

Philippe Starck tervezte a világ első, magántulajdonban lévő űrállomás lakóegységének enteriőrjét. A francia dizájner koncepciója szerint egy „kényelmes tojás“ létrehozása volt a cél, amely puha falaival és formájával maximálisan alkalmazkodik az emberi test igényeihez és mozgásaihoz – kiegészülve a gravitációmentes tér sajtátosságaival. A térbe nagyméretű, aranyozott, lekerekített sarkú ablakokat tervezett, amelyek révén kilátás nyílhat a Földre. Az enteriőr világítását több száz nano LED-del biztosították, amelyek a Földtől való távolodás (vagy éppen közeledés) során folyamatosan változtatják színüket. Az Axiom Space vállalat a közelmúltban jelentette be, hogy elindítja az űrkutatási programját, amelynek nem titkolt célja, hogy magánszemélyek részére nyújt 10 napos űrexpedíciót fejenként 41 millió fontért.


Forrás: Dezeen

Források: Hyperallergic, Dezeen, Quartz, Dezeen

full_005822.png
Vasarely Madridban, magyar dizájnerek Bukarestben, Gerhard Richter adománya és digitalizált Kahlo-művek – HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

full_005831.png
HETI POP – Szemétbe hajított ház, váratlan aukciós siker, drón-flotta, utazó animációk

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

full_005836.png
Van Gogh aukción, meztelen látogatók, Greenaway Szolnokon és Murakami tervezte lemezborító – HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.