HETI POP – Fodrászat és manikűr a holland múzeumokban, új részekkel bővült az Amerigo Tot életművét bemutató honlap, magyar projekt a Mies van der Rohe-díj esélyesei között, műanyagról szóló kiállítás nyílik a VITRA Design Museumban

A holland múzeumok ezen a héten szerdán átmenetileg szalonokként és edzőtermekként nyitották meg kapuikat – a művészeti szektorban továbbra is fennálló koronavírus miatti lezárások elleni játékos tüntetésként. Az országban december óta minden nem létfontosságú vállalkozás zárva tart annak érdekében, hogy megkíséreljék lelassítani az intenzív osztályok túlterhelésével fenyegető esetek felbukkanását. Múlt hét folyamán a holland miniszterelnök bizonyos nem alapvető fontosságú vállakozások esetében csökkentette a korlátozásokat – így a fodrászatok, edzőtermek és bordélyházak kinyithattak, de a múzeumoknak, moziknak és egyéb szórakozóhelyeknek továbbra is zárva kell tartania. Erre válaszolva több tucat művészeti szervezet és intézmény közös összefogásban indította el a Theater Hairdresser (Színházi fodrász) nevű projektet, aminek keretein belül a van Gogh Museum hajvágást és borbély szolgáltatásokat, valamint a művész ihlette manikűröket ajánlott, az Amsterdam Museumban jóga órákat tartottak, míg a Frans Hals Museumba aerobik órára érkezhettek az érdeklődők. Az eseményekre történő belépés korlátozott számban mindenhol ingyenes volt, viszont az igényelt szolgáltatásokért fizetni kellett a résztvevőknek.

Ap22019419340683

Forrás: artnews.com

Több mint ötszáz új, Amerigo Totról szóló újságcikk került fel digitalizálva a művész életművét két nyelven, magyarul és angolul összefoglaló honlapra, amely ezen a linken keresztül érhető el, a frissen feltöltött cikkek pedig itt böngészhetőek. Az oldal Amerigo Tot életművének legnagyobb online adatbázisa, amit Nemes Péter állított össze saját kutatásai mentén. Az oldalon bemutatott gyűjtemény magját az örökösök által őrzött hagyaték alkotásai, dokumentumai illetve a kutató által felkeresett műgyűjtők és közgyűjtemények kollekciói adják.

272265911 3409470172510178 4479713112374694370 n

Magyar projekt is bekerült az Európai Unió kortárs építészeti díja, a Mies van der Rohe-díj negyven esélyese közé. A tizennyolc országból beérkező pályázatokból összeállított shortlisten szereplő egyedüli hazai projekt az Archikon Építésziroda által tervezett Vizafogó utcai tagóvoda felújítása és bővítése, amely már több hazai szakmai elismerést is elnyert, így a 2020-as Budapest Építészeti Nívódíját és a 2019-es Média Építészeti Díját. A verseny zsűrizése tovább folytatódik, a Mies van der Rohe-díj öt döntősét február 16-án jelentik majd be – a díjátadó gálát pedig májusban, Mies van der Rohe barcelonai pavilonjában fogják tartani.

Viza 03 dvxmccf

Vizafogó Tagóvoda, forrás: archikon.hu

A Németországban található VITRA Design Museum március végén Plastic: remaking our world (Műanyag: a világ újjáépítése) címmel nyit kiállítást – amelynek célkitűzése a sok szempontból vitatott és kritizált anyag történetének, valamint lehetséges jövőjének felvázolása. A műanyagok régóta a gondtalan fogyasztás és a forradalmi innováció szimbólumai. Amellett, hogy az anyag az élet sok területén ajtókat nyit ki a tervezők és építészek előtt, használata komolyan terheli a Föld élővilágát. A műanyag-boom drámai következményei mára már egyértelművé váltak – kérdés azonban, hogy vajon mit érdemes kezdenünk a helyzettel az új információk ismeretében?

Csm 08 vdm plastic baer knell muell direkt 1x1 01 8020db9e44

Bär+Knell, Müll Direkt, 1994 © Vitra Design Museum, fotó: Jürgen Hans

Források: artnews.comamerigotot.comepiteszforum.hudesignboom.com