HETI POP – Elhalaszthatják-e a documentát, Cate Blanchett harca a denevérekkel és Mies van der Rohe-díjra jelölték a Paradigma Ariadnét

Nagy az esély arra, hogy a documenta 15 szervezői elhalasztják az eseményt. Az ötévente tartott, nemzetközileg is fontos képzőművészeti seregszemle 2022 nyarán startolna Kasselben – azonban most olyan hírek kerültek napvilágra, amik arra utalnak, hogy csúszhat egy évet. A koronavírus-helyzet következtében ellehetetlenedett a nemzetközi stábbal dolgozó projekt megszervezése, hiszen az országok közti utazgatás jelentősen lelassult, sőt nem is kifejezetten tanácsos mostanában. A halasztásra utaló nyilatkozatot a documenta főigazgatója, Sabine Schormann tette, amikor a német rádiónak, a Deutschlandfunk Kulturnak adott interjút. Az is elhangzott, hogy a csapat bizakodik a vakcinák sikerességében, és az esemény eltolásáról épp ezért nem születik végleges döntés idén nyárig. A szervezés alatt álló documentában mi is érdekeltek vagyunk, hiszen a következőt jegyző indonéz művészeti csoport, a Ruangrupa az OFF-Biennále szervezőcsapatát is bevonta a munkába.

Documenta15

Fotó: Nicolas Wefers, 2020

Cate Blanchett – aki Artmagazin-címlapon is szerepelt – most egy régi házikót alakít át saját művészeti kollekciója számára. A színésznő szeretett volna építeni egy, az általa birtokolt műtárgyaknak dedikált teret kelet-sussexi birtokán, de komoly problémába ütközött: megeshet, hogy az alkotásoknak kijelölt helyen egy nagy csapat denevérrel kell osztoznia. Az ingatlanbővítési terveket – amelyek szerint a színésznő lebontott volna egy, a birtokán álló házikót és helyette újat húzatott volna fel – tavaly adták be. Azonban a földmérők barna hosszúfülű-denevérekre utaló nyomokat találtak – majd ráleltek a nagy csapat vadon élő állatra is. Mivel védett fajról van szó, Blanchettnek tilos lebontania az említett épületet a természetvédelemmel foglalkozó szerv, a Natural England beleegyezése nélkül. A friss hírek szerint úgy tűnik, a kerületi tanács már jóváhagyta az építkezést, de azzal a feltétellel, hogy Blanchett építészei, a londoni Adam Richards Architects csapata terveiket denevérbiztossá szabják. Hogy ez mit jelent? Nagy valószínűséggel az új építésű házikóba bekerül majd egy denevérloft is, hogy az állatok új otthonra lelhessenek. Cate Blanchett gyűjteményében többek között Guan Wei, Paula Rego, Howard Hodgkin, Rosalie Gascoigne, Bill Hammond, Bill Robinson, Polly Borland, Zhang Huan és Tim Maguire munkái is megtalálhatók.

Full 004797

Az Artmagazin 90. címlapja, rajta Cate Blanchett Julian Rosefeldt 2015-ös Manifesto című filmjében

Mies van der Rohe-díjra jelölték a Paradigma Ariadné veszprémi Az arc, a medence, két torony és egy rom című projektjétt, amelyről egy korábbi nyomtatott Artmagazinban mi is írtunk. Az országokon átívelő, de itthon megvalósuló projektben a szervező Paradigma Ariadné mellett négy nemzetközileg is ismert és elismert iroda, a brit Edward Crooks, a görög Point Supreme, az olasz Supervoid és a spanyol MAIO vett részt. Az építészstúdiók egy-egy kültéri bútort, ülőalkalmatosságot, a hely funkciójára reflektáló elemet terveztek – ezek kerültek a Haszkovó lakótelep emeletes házai között húzódó zöld területekre. A kortárs európai építészetet elismerő Mies van der Rohe-díjat 1988 óta kétévente osztják ki. A nyertes kiválasztásáig tartó út igencsak hosszú: a jelöltek közül szeptemberre születik meg a shortlist, a közülük kikerülő győztesre pedig 2022 áprilisában derül fény.

Screenshot 2021 01 04 at 12.23.22

A görög Point Supreme által tervezett Arc Fotó: © Danyi Balázs

Források: theartnewspaper.comnews.artnet.comoctogon.hu

Screenshot 2021-01-04 at 12.23.02.jpg
Egymástól tisztes távolságban

Ön mit szólna, ha kitekintve az ablakon egyszer csak azt látná, hogy a füves kutyafuttatóból színes és különös formájú tárgyak nőttek ki? Kimenne, és csinálna egy szelfit? Vagy ezentúl ide beszélne meg találkozót? Vagy csak nézné az odatelepedő kamaszokat? Avagy hogyan lehet közösségivé tenni a lakótelepi épületek közti elvadult és funkciótlanná vált területet. Hiánypótlás több évtizednyi késéssel.

pic155.jpg
Az OFF-Biennále is részt vesz a 2022-es documentán

Az OFF-Biennále meghívást nyert a documenta 15-ön való részvételre, amelyet a németországi Kasselben rendeznek meg ötévente. A 2022-es kiadást megformáló úgynevezett „nemzetközi lumbung” kezdőcsapatába nyolc másik szervezettel együtt hívták meg az OFF-ot, akiket az elmúlt években a világ minden szegletét bejárva választott be a documenta művészeti vezetése az együttműködésbe.

full_005405.jpg
MEGELEVENEDETT KIÁLTVÁNYOK

Berlinben, a Hamburger Bahnhof egyik kiállítótermében mostanában tömegek ülnek-állnak, megszállottan nézve az ezerarcú Cate Blanchett főszereplésével készült, nagyjátékfilmes benyomást keltő videókat. A teremben ritkán lehet a kijelölt ideális helyre leülni, mindig foglalt, annyian kíváncsiak, mit is akar mondani rendhagyó médiumán és manifesztumán keresztül egy kortárs német képzőművész.