Az OFF-Biennále is részt vesz a 2022-es documentán

Az OFF-Biennále meghívást nyert a documenta 15-ön való részvételre, amelyet a németországi Kasselben rendeznek meg ötévente. A 2022-es kiadást megformáló úgynevezett „nemzetközi lumbung” kezdőcsapatába nyolc másik szervezettel együtt hívták meg az OFF-ot, akiket az elmúlt években a világ minden szegletét bejárva választott be a documenta művészeti vezetése az együttműködésbe.

A documenta 15 megrendezésére felkért indonéz ruangrupa egy olyan művészeti kollektíva, amelynek működését a lumbung, egy erőforrás-megosztáson és közösségiségen alapuló koncepció határozza meg. Ezt a működési modellt a documenta keretében, más szervezetek bevonásával egy olyan nemzetközi lumbung-hálózattá szeretnék bővíteni, amely a 2022-es documentát követően is biztosítja különböző helyi és nemzetközi együttműködések fenntarthatóságát. Az OFF felkérésének közvetlen előzménye a ruangrupa tagja, Farid Rakun 2019-es budapesti látogatása a budapesti Dot.To.Dot rezidenciaprogram keretében.

Ez a meghívás nagyon sok magyar művész, szakember, diák, szervezet, galéria és támogató elkötelezett munkájának közös sikere; egy példátlan összefogásé, amely mindössze öt év alatt képes volt egy új, független, nemzetközileg is elismert művészeti platformot létrehozni Magyarországon.  A documentás részvétel egyben egy lehetőség is arra, hogy ezt az együttműködést tovább bővítsük és szervezeti alapjait megerősítsük. A következő két évben és a documenta után is azon fogunk dolgozni, hogy a magyar művészeti színteret és a más területeken dolgozó civileket, szakembereket minél jobban megmozgató, a közgondolkodást inspiráló, a jövőt alakító projekteket hozzunk létre nemzetközi alkotókkal és partnerekkel közösen. És hogy mindezt egy demokratikusan és átláthatóan működő, egyenrangú együttműködésekre, nyílt és konstruktív vitákra, hosszú távú közös célokra építő szakmai keretben tegyük” – mondta el Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennále vezetője.

Az OFF-Biennále Budapest Magyarország legnagyobb független, nemzetközi kortárs művészeti eseménye, amelyet 2015 tavaszán és 2017 őszén mutattak be egy maroknyi szakembert tömörítő egyesület szervezésében. A harmadik, idén tavaszra tervezett kiadást 2021 májusában rendezik meg. 

Az OFF-Biennále célja, hogy megerősítése a hazai független művészeti színteret és hogy a művészet eszközeivel részt vegyen a legfontosabb helyi és globális közügyekről folyó nyilvános párbeszédben. Az OFF nem pályázik állami támogatásra, tevékenységét nagyobb részt nemzetközi támogatásokból, kisebb részt magyar magánadományokból fedezi. Köztérben, magánlakásokban, elhagyott ipari épületekben, független művészeti helyeken mutatja be a kortárs művészet legizgalmasabb alkotóit, ezzel a város és a benne rejlő lehetőségek felfedezésére hívva a közönségét.



Nyitókép: Fotó: Zellei Boglárka / OFF-Biennále Budapest Archívum

full_004322.jpg
A művészet mindenkié

Az OFF-Biennále rendezvényeiből a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő művészetközvetítés sem hiányozhat. Az OFF edukációs csapatának korántsem volt egyszerű feladata, hiszen több mint száznyolcvan művészeti projektből kellett kiválasztaniuk azokat, amelyek az adott korosztály számára izgalmasak, megfoghatóak lehetnek. A szelekciós folyamatban a tartalmi szempont mellett a helyszínek megközelíthetősége játszott még meghatározó szerepet.

full_005555.png
Valahol Európában - Gaudiopolis - OFF-Biennále 2. - interjú

Videointerjú Somogyi Hajnalkával, az OFF-Biennále vezetőjével és Székely Katalinnal, az OFF-Biennále és a Valahol Európában kiállítás kurátorával.