HETI POP – Gerhard Richter művei Berlinbe utaznak, Oscar-díjra jelölték Mundruczó filmjének főszereplőjét, NFT láz és Marina Abramović a WeTransferen

Gerhard Richter száz művét állandó jelleggel a Berlin Museumnak kölcsönzi. A festő a New York-i MET Breuer-ben rendezett nagyszabású kiállítását a világjárvány miatt kilenc nap után be kellett zárni – egy friss, hétfői hír szerint viszont Richter száz Berlinbe kölcsönzött képe között néhány New Yorkban bemutatott mű is szerepel, és a képek a még építés alatt álló, a Herzog & de Meuron által tervezett Museum of the 20th Century-ba kerülnek majd. Külön érdekesség, hogy ez az épület a Mies van der Rohe által tervezett és nemrégiben felújított Neue Nationalgalerie mellett áll. Az 500 millió dollárból épülő új intézmény nyitásának dátumát még nem közölték – a múzeum alapkövét 2019-ben rakták le. A múzeumba érkező Gerhard Richter-festmények között ott lesz a négyrészes, 2014-ben készült Birkenau-sorozat, amelynek címe a második világháborús koncentrációs táborra utal. A festő ezeket a képeket soha nem engedte bejutni a művészeti piacra – ennek a hozzáállásnak köszönhetően kerülhetnek hamarosan Berlinbe, miután szerepeltek a már említett New York-i kiállításon.

P 937 4 1

Gerhard Richter: Birkenau, 2014


A legjobb színésznő kategóriában Oscar-díjra jelölték Vanessa Kirby-t, Mundruczó Kornél filmjének főszereplőjét. Kirby Mundruczó Kornél és Wéber Kata Pieces of a Woman című filmjében nyújtott alakításával érdemelte ki a jelölést. A film egy tragikusan végződő otthonszülést és annak lelki következményeit mutatja be –  Kirby-t alakításáért korábban már Golden Globe-ra is jelölték, de a díjat végül nem kapta meg. A film premierje az A kategóriás Velencei Filmfesztiválon volt, ahol Kirby elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. 

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa NFT-ként tervezett eladni egy videoklipet, amely épp egy, az NFT-kről szóló számhoz készült. Azoknak, akik még nem mozognak magabiztosan az NFT-k (non fungible token – nem-helyettesíthető token) világában, gyorstalpalónkat ajánljuk, ezen a linken. Külön érdekesség, hogy Musk már egy több mint egymillió dolláros ajánlatot is visszautasított – hiszen egy nappal a videó posztolása után egy Twitter-posztban visszalépett annak eladásától.

Screenshot 2021 03 19 at 17.27.44

Részletek a videóból

Marina Abramović partnerségbe lépett a Wetransferrel, a legismertebb fájlmegosztó platformmal. A platform a napokban jelentette be, hogy egy éven keresztül tart majd az együttműködésük a performanszművésszel, a WeTransferhez tartozó, művészeti anyagokat és projekteket megjelenítő, több kreatív szakmában dolgozónak láthatóságot biztosító WePresent aloldalon belül. A közös projekt eredményeképpen Abramović részvételi meditációs kezdeményezése, a The Abramović Method is a digitális térbe költözik majd egy időre. Az együttműködés a napokban kezdődik azzal, hogy öt, Abramović által kiválasztott, feltörekvő performanszművész – Ana Prvački, Maurício Ianês, Yiannis Pappas, Terence Koh, Regina José Galindo – munkáival találkozhatnak a WeTransfer oldalán épp nagy méretű csatolmányuk feltöltésére várakozók.

Screenshot 2021 03 19 at 17.29.30

Források: artnews.comhvg.hudesignboom.comnews.artnet.com