HETI POP – JR Ukrajnába utazott, gépi segítség írott nyomaink azonosításában és drága Andy Warhol-mű vár új gazdára

JR, a francia művész a lengyel határ közelében fekvő Lvivbe utazott az Ukrajnával való szolidaritás jegyében. A város a megszállás elől menekülők nyugati kapuja, az országból elmenekült hárommillió ember többsége a város vasút- és buszpályaudvarán haladt át. JR március 14-én lépett be Ukrajnába és magával vitt egy nagy méretű képet is, amely Valeriiát, egy ötéves ukrán menekültet ábrázol. Érkezésekor egy köztéri performanszban a város több mint száz lakosa csatlakozott hozzá, a kislányt ábrázoló képet így mutatták be a jelenlévőknek – és dokumentálták a közösségi média számára is. JR az országba érkezése előtt – sokunkhoz hasonlóan – távolról követte a háborús történéseket. Így vette fel a kapcsolatot egy ukrajnai fotóssal, aki képeket küldött neki a határon áthaladó menekültekről – köztük az ötéves Valeriia képét is. JR és csapata egy 150 méteres ponyvára nyomtatta, ezt használták a köztéri performansz során. Az összehajtott ponyvával sétáltak át a határon Ukrajnába, hogy aztán a ponyvát Lviv városában nyissák szét – így láthatóvá téve a rányomtatott képet.

768c3c9b95bf3bb8408f68839e15f1adaaa801ee 1536x2048 copy

Forrás: theartnewspaper.com

Egy új mély neurális hálózat segítség lehet a történészeknek az ókori feliratok összeolvasásában, eredeti helyük és készítési idejük beazonosításában. Az Ithaca névre keresztelt és a DeepMind, egy brit mesterséges intelligencia (AI) kutatólaboratórium, valamint a velencei Ca' Foscari Egyetem, az Oxford University és az Athens University kutatói által kifejlesztett áttörés azt példázza, hogyan használható a gépi tanulás (machine learning) a történészek munkájának elősegítésére. Az áttörést a Nature hasábjain publikálták. Az itt megjelent szöveg szerint az Ithaca 62%-os pontossággal képes helyreállítani a sérült szövegeket, 71%-os pontossággal képes beazonosítani azok származási helyét. Persze ha az Ithacát ha egy történész szakértelmével egyesítve használták, az elvégzett munka pontossága jelentősen megugrott. Az Ithaca célja, hogy segítséget nyújtson az évszázadok és évezredek során fennmaradt töredékes szövegek rekonstrukciójában.

Warhol marilyn 1024x1017

Andy Warhol: Shot Sage Blue Marilyn, 1964, fotó: Christie's Images Ltd.

Andy Warhol Marilyn Monroe-t ábrázoló ikonikus portréja várhatóan akár 200 millió dollárért találhat új gazdára a Christie’s májusi aukcióján – ezzel pedig a valaha aukción legdrágábban eladott műtárggyá is válhat egyben. Az 1964-es Shot Sage Blue Marilyn című munkát is kínáló aukció bevételeit a szervező Thomas and Doris Amman Foundation mind jótékony célra tervezi fordítani. Doris és Thomas Ammann testvérekként 1977-ben alapították a Thomas Ammann Fine Art legendás galériát. Miután Thomas 1993-ban meghalt, 2021 áprilisában bekövetkezett haláláig nővére, Doris vezette tovább a galériát. Ahhoz, hogy a szóban forgó alkotás a valaha aukción legdrágábban eladott festmény legyen, a Warhol mű eladási árának meg kell haladnia a Leonardo Da Vinci Salvator Mundi című művéért 2017-ben kifizetett 450,3 millió dollárt – azt a művet, amelynek eladási árát az aukció előtt 100 millió dollárra becsülték.

Források: designboom.comhyperallergic.comnews.artnet.com

full_006010.png
HETI POP – Mesterséges intelligencia alkotása aukción, a világ legmagasabb szobra és egy eltévedt űrhajós Bécsben

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

full_006032.png
HETI POP – Aukciós tolvajok, rekord a biennálén és Olafur Eliasson környezetbarát matricái

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Screenshot 2022-03-04 at 13.59.20.jpg
Megsemmisült Marija Primacsenko művek, Oroszország kulcsfontosságú kulturális szereplői hangot emelnek a háború ellen és NFT-eladással támogatja Ukrajnát a Pussy Riot társalapítója

A téma érzékenysége miatt ezen a héten a megszokott, popos könnyedségre utaló rovatcím nélkül szemezünk a nemzetközi sajtóban az orosz-ukrán háború kapcsán megjelent, kulturális vonatkozású hírekből.