HETI POP – Lesz ukrán pavilon Velencében, megvan a Pritzker-díj idei nyertese, aukciós bojkott és megvan az OFF csapatának kasseli programja

A Velencei Képzőművészeti Biennálé szervezői nyilatkozatot tettek arról, hogy az ukrán pavilon idén áprilisban az ország orosz inváziója ellenére is a tervek szerint halad és megvalósul. Februárban Pavlo Makov ukrán művész, akinek munkái szerepelni fognak a kiállításon, azt mondta, hogy csapatával kénytelenek leállítani az olaszországi utazás előkészületeit – többek között azért, mert a Kijevbe érkező és onnan induló összes repülőjáratot felfüggesztették. Makov, valamint a projekt kurátorai, Lizaveta German, Maira Lanko és Borys Filonenko korábban úgy nyilatkoztak Twitteren, hogy: „nem vagyunk közvetlen veszélyben, de a helyzet kritikus és percről percre változik. A jelenlegi helyzet miatt nem tudjuk folytatni a munkát a pavilonon”. A nyilatkozat idején Makov Harkiv városában lakott családjával, míg mindhárom kurátor Kijevben maradt – az orosz hadsereg pedig mindkét várost erősen bombázta. Múlt hétvégén a biennálé illetékesei azt mondták, hogy „együttműködnek és minden módon együttműködni fognak” az ukrán csapattal annak érdekében, hogy őket és műtárgyaikat is biztonságosan Velencébe szállítsák – bár annak részleteit, hogy ezt hogyan tervezik megvalósítani nem közölték. 

06pavlo makov

Pavlo Makov, forrás: dorisghetta.com

Francis Kéré nyerte idén az építészeti világ egyik legnagyobb elismerését, a Pritzker-díjat. Az építész aki a burkina fasói Gandóban született, Münchenben él és sokat dolgozott Nyugat-Afrikában. Olyan épületekkel vívta ki az elismerést, amelyek ötletesen igyekeznek kielégíteni a különböző közösségek igényeit. A zsűri úgy fogalmazott, hogy Kéré struktúrái „kötődnek a talajhoz, amelyen ülnek, valamint a bennük ülő emberekhez”. Munkái közé tartozik a montanai Tippet Rise Art Center pavilonja és az Opera Village, egy sokrétű projekt, amelyet a néhai német rendezővel, Christoph Schlingensieffel közösen álmodott meg, és amely egyegészségügyi központot, műhelyeket és iskolát foglal magában. A Pritzker-díj az elismerés mellett százezer dollárral jár. 

Kerearchitecture render 2

A Tippet Rise Art Center pavilonja, forrás: archdaily.com

Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójára válaszul a Bonhams, a Sotheby’s és a Christie’s is törölte szervezés alatt álló orosz művészeti aukcióját. Emellett pedig elkezdték vásárlóik szigorúbb ellenőrzését annak érdekében, hogy biztosítsák a nyugati szankciók betartását a Putyinnal szoros kapcsolatban álló gazdag oroszokkal szemben. Mindhárom aukciós ház júniusra ütemezte volna az orosz műtárgyak értékesítését. A Phillips, amelyre nagy nyomás nehezedett, mert tulajdonosai oroszok, jelenleg semmilyen orosz művészetre irányuló értékesítést nem folytat, valamint márciusban Londonban tartott és 20. századi és kortárs művészetre fókuszáló aukciójának 7,7 millió dolláros nettó bevételét az Ukrán Vöröskeresztnek ajánlotta fel.

Megvan, hogy milyen programmal csatlakozik be az idei, június 13-án nyíló documenta fifteenbe az OFF Biennálé csapata: két kiállítással és egy kiadvánnyal érkeznek majd Kasselbe. A program egyik eleme egy a berlini ERIAC-kkal együttműködésben megvalósuló projekt, aminek keretében egy roma kortárs művészeti múzeum, azaz a RomaMoMA kérdését vizsgálják. A Kasselben több helyszínen bemutatódó tárlat kiállítói Daniel Baker, Balázs János, Robert Gabris, Manolo Gomez, Sead Kazanxhiu, Damian La Bas, Małgorzata Murga-Tas, Omara (Oláh Mara ), Otto Pankok, Péli Tamás, Selma Selman, Ceija Stojka. A projekt kurátorai az OFF oldaláról Somogyi Hajnalka, Szakács Eszter és Székely Katalin, a társkurátorok pedig Daniel Baker, Ethel Brooks, Junghaus Tímea, valamint Miguel Ángel Vargas. A másik Kasselben megvalósuló OFF projekt a Fulda folyó partján álló AHOI csónakházban és annak környékén kerül megrendezésre és – a 2017-es OFF központi motívumát is nyújtó Gaudiopolis apropóján –  a játékra és annak formáira, esetleges szabályaira, jellegére fókuszál. Az itt megvalósuló, játszótér lehetőségeivel bíró „építési területeten” az AUW (Architecture Uncomfortable Workshop, vagyis Ghyczy Dénes Emil és Szederkényi Lukács), Kokesch Ádám, Eva Koťátková, Németh Ilona, a The Randomroutines (Kaszás Tamás és Kristóf Krisztián), valamint a Recetas Urbanas csoport munkáival találkozhatunk majd. A projekt kurátorai pedig Erőss Nikolett, Lázár Eszter, Szalai Borbála és Székely Katalin. A két kiállításon kívül egy On the same page címet viselő kiadványt is megjelentet az OFF – ezt  a 2021-es OFF résztvevőiből álló kollektív szerkesztőség írta és állította össze, fókuszában a függetlenség, a művészeti szabadság és az önszerveződés fogalmai állnak. 

412760 de9a217d213f6540f02ad247db7e3680

Péli Tamás: Születés, 1983

Források: artnews.comartnews.com, news.artnet.com
Nyitókép: Az Opera Village makettje

Screenshot 2022-03-04 at 13.59.20.jpg
Megsemmisült Marija Primacsenko művek, Oroszország kulcsfontosságú kulturális szereplői hangot emelnek a háború ellen és NFT-eladással támogatja Ukrajnát a Pussy Riot társalapítója

A téma érzékenysége miatt ezen a héten a megszokott, popos könnyedségre utaló rovatcím nélkül szemezünk a nemzetközi sajtóban az orosz-ukrán háború kapcsán megjelent, kulturális vonatkozású hírekből.