HETI POP – Megvan a párizsi École des Beaux-Arts első női igazgatója, George Grosz múzeum nyílik Berlinben és Bosch-, Matisse- valamint El Greco-kiállítás is lesz a Szépművészeti Múzeumban

Alexia Fabre-t választották a párizsi École des Beaux-Arts első női igazgatójának az intézmény fennállásának négyszáz éves történetében. Fabre a 2018-ban megválasztott Jean de Loisy-t váltja az igazgatói székben. Az École des Beaux-Arts Franciaország egyik leghíresebb művészeti intézménye, amelynek alumnijába tartoznak az elmúlt évszázadok legismertebb francia művészei, például Jean-Antoine Watteau, Henri Matisse és Neïl Beloufa is. A l'École du Louvre-ban és a National Heritage Institute-ben végzett Fabre 1993-tól 1998-ig vezette az Hautes-Alpes Gapban működő tanszéki múzeumát. Az intézményt azért hagyta el, hogy létrehozza a MAC/VAL-t, amely végül az ő kurátori vezetése alatt 2005-ben nyitotta meg kapuit. Később tanított a l'École du Louvre-ban, dolgozott Christian Boltanskival, volt a párizsi Nuit Blanche társigazgatója és a Manif D’art 8 – Quebec City Biennial kurátora.

Alexia fabre gueorgui pinkhassov hd

Alexia Fabre, forrás: artnews.com

2022 májusában George Grosz munkásságára fókuszáló ideiglenes múzeum jön létre Berlinben. A Das kleine Grosz Museum (Kis Grosz Múzeum) számos magánszemély hozzájárulásával valósul meg, és bár a jelenlegi információk szerint csak korlátozott ideig fog működni, az intézményen dolgozó csapat mégis azt reméli, hogy idővel a város kulturális színterének állandó szereplőjévé válhat. Az intézmény teljes egészében magántőkéből tervez működni – igazgatója úgy nyilatkozott, hogy nem áll szándékukban más, a városban található múzeumokkal versengeni az állami pénzekért. A múzeum a Bülowstrasse környékén – nem messze a Neue Nationalgalerie épületétől – nyitja meg majd kapuit, egy az intézmény számára átalakított, 1950-es évekből származó benzinkút épületében. A helyszínválasztás pedig nem véletlen: Grosz ezen a környéken nőtt fel.

Screen shot 2022 02 02 at 11.21.46 am

Das kleine Grosz Museum, forrás: artnews.com

A héten rendezett sajtótájékoztatón jelentette be a Szépművészeti Múzeum 2022-es programját, amelyben többek között Bosch-, Matisse- és El Greco-kiállítás, valamint két izgalmas kamaratárlat is várja majd az érdeklődőket. Sőt, idén befejeződik a múzeum épületének felújítása is, illetve elkészül a Szépművészeti Múzeum Barokk szárnya, így megnyílhat a Régi Képtár 1800-ig terjedő időszakot bemutató állandó kiállítása. És hogy pontosan mi mikor nyílik? Az április 8-tól látogatható Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállításon a múzeum a gondosan válogatott közel kilencven műalkotással – köztük tizenegy saját kezű festménnyel, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti módon ábrázolt a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése. Július elsején Henri Matisse – Remekművek a párizsi Pompidou Központból címmel nyílik kiállítás, amely a párizsi intézményből érkező kulcsművekből álló válogatást más európai közgyűjteményekből érkező darabokkal egészíti ki. A Szépművészeti október 27-én nyíló El Greco kiállítása lesz az első a művésznek szentelt nagyszabású tárlat Magyarországon: ezzel az intézmény régi adósságát törleszti, hiszen kivételes jelentőségű spanyol gyűjteménye Spanyolországon kívül Európában a legtöbb El Greco-művet őrzi. Az éves program további részletei, a kamarakiállítások híreivel ezen a linken keresztül böngészhetőek.

Bosch utolsó ítélet

Hieronymus Bosch: Az utolsó ítélet, részlet

Források: artnews.comartnews.comszepmuveszeti.hu

full_004775.jpg
A gyönyörök kertje című spanyol ismeretterjesztő film Bosch halálának 500. évfordulóján

2016-ban világszerte számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg a különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festő, Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulójáról.