HETI POP – Nem lesz Boltanski kiállítás Oroszországban, kész az Operaház felújítása és megvan ki állít ki a 2023-as Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjában

Christian Boltanski örökösei – akinek ukrán-zsidó szülei a Oroszországból menekültek Franciaországba, ahol később Boltanski született  – elhalasztották a művész tervezett, szentpétervári kiállítását. A hagyatékot gondozók úgy nyilatkoztak, hogy Boltanski nem állított volna ki abban az országban, amely apja szülőföldjét katonai megszállás alatt tartja. A tervezett kiállítás az Esprits (Szellemek) címet viselné és eredetileg március 14-én nyitotta volna meg kapuit a szentpétervári Manege Central Exhibition Hall kiállítóterében. A döntés olyannyira végleges, hogy a tavaly elhunyt művész műveinek Franciaországba történő visszaszállítása már el is kezdődött. A kiállításon Boltanski elmúlt tizenöt évének műveit, köztük nagy installációkat, videókat és szobrokat terveztek bemutatni. Ezeket a műveket az orosz történelem által ihletett frissebb munkák egészítették volna ki.

26e98a98a393d05cc238cc469393f784e47a701b 1536x1026

Christian Boltanski: Personnes, 2014-ben a Museo Nacional de Bellas Artes kiállításán

Elkészült az Operaház felújítása – az intézmény a felújítás végére március 11. és 15. között egy ünnepi eseménysorozattal tesz pontot. A ZDA-Zoboki Építésziroda által vezetett felújítási munkálatok lényege az volt, hogy az Ybl Miklós által tervezett eredeti Opera – napjainkra teljesen átalakult – esztétikai és akusztikai világát újraélesszék. A munkálatok során a Lotz Károly által festett, A zene apoteózisa mennyezeti falfestmény is felfrissült – a mű restaurálása majdnem fél évig tartott. Akik szívesen körbejárnák a megújult épületet örömmel osztjuk meg a hírt, hogy a nagyközönség március 15-től látogatói túrákon is megismerkedhet a felújított Operaházzal.

Screenshot 2022 03 11 at 15.33.22

Forrás: epiteszforum.hu / Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

Kihirdették a 2023. évi Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának nyertesét: a 2023. évi Velencei Építészeti Biennálén a Ludwig Múzeum a Néprajzi Múzeum új épületének „zenehangjait” mutatja be majd. A hazai gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a velencei Magyar Pavilon kurátorát és kiállítását. A kiírásra hét érvényes pályázat érkezett be. A pályázók 2022. március 8-án a Ludwig Múzeumban prezentáción mutatták be a kiállítási tervüket a szakmai zsűri előtt. A zsűri a hét pályázat közül Kondor-Szilágyi Mária: REZIDUUM - The Frequency of Architecture című pályázatát nyilvánította nyertesnek. A kiállítási projekt résztvevői: Ferencz Marcel építész (az épületet tervező NAPUR Architect vezető tervezője), Z. Halmágyi Judit építész, Mátrai Péter építész-zeneszerző és Haász Ferenc világítástervező. Akiket pedig érdekel az összes beadott pályamű: valamennyi pályázat megtekinthető a Ludwig Múzeum honlapján.

Unnamed 3

Fotó: Városliget Zrt.

Forrás: theartnewspaper.comepiteszforum.hu

christian_boltanski_credit_didier_plowy_2010.jpeg
A nemrég elhunyt Christian Boltanski műve, amely több mint tíz évig közvetítette mi történik stúdiójában

A francia származású konceptuális művész, Christian Boltanski hetvenhat éves korában, július 14-én hunyt el – halála pedig különleges kérdéseket vet fel egy szokatlan keretek között létrejött műalkotás kapcsán.