HETI POP – Újabb magyar film Karlovy Varyban, a Pradának Rem Koolhaas tervezett kifutót, felbukkant Picasso és Mondrian művek

Karlovy Varyban lesz a Külön falka premierje. Nemrég hozták nyilvánosságra az augusztus végi Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál programját – a fesztivál meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, amely itthon szeptember 30-tól lesz látható. A szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló film a Nemzeti Filmintézet fiatal tehetségeket támogató Inkubátor Programjában készült. Az augusztus 20-28. között megrendezésre kerülő 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál programját idén is mintegy 2000 benevezett alkotásból állították össze – Kis Hajni filmje az East of the West című versenyprogram szerepel. A Külön falka történetében a tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen. A magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falkát Budapesten forgatták, Kis Hajni állandó alkotótársai, Nyoszoli Ákos operatőr, Nyitrai Anna látványtervező, Gorácz Vanda vágó és Borsos Oleg zeneszerző közreműködésével. A forgatókönyvet a rendező Szántó Fannival közösen jegyzi.

Wildroots akosnyoszoli 7

Részlet a filmből

A dán építész, Rem Koolhaas és általa alapított OMA/AMO csapata a szardíniai tengerparton álmodta meg a Prada 2022 tavasz-nyári férfi kollekcióját bemutató esemény díszletét. Az olasz divatház új társigazgatói, Miuccia Prada és Raf Simmons videó formában képzelték el a divatbemutatót, amelynek egy részét Milánóban, a Fondazione Prada területén, másik részét pedig a szardíniai tengerparton forgatták. A kifutón a modellek egy kanyargó piros alagútban haladtak, sőt, az AMO vörös tárgyakat helyezett az érintetlen tájon is. A homokban fekvő gránit sziklák között vagy a tiszta tengeren lebegve a feltűnő tárgyak szürreális találkozást váltottak ki a természeti környezettel.

Screenshot 2021 07 01 at 11.11.04

Forrás: designboom.com

Lopott Picasso és Mondrian-festmények kerültek elő Görögországban, majdnem egy évtizeddel ellopásuk után. A műveket Görögország legnagyobb nyilvános múzeumából tulajdonították el. A görög hatóságok közölték, hogy a munkákat egy erdőben találták meg, miután egy negyvenkilenc éves férfi hétfőn beismerő vallomást tett. Ezután egy Athén melletti erdőbe vezette a rendőröket, hogy megmutassa a festmények rejtekhelyét. Habár a Picasso és Mondrian mű előkerült, a férfi elmondta, hogy a szintén ellopott Guglielmo Caccia rajz még a bűncselekmény napján megsemmisült. A lopás 2012-ben történt – a betörők megkísérelték egy negyedik Mondrian festmény eltulajdonítását is, azonban nem jártak sikerrel és még a múzeumból történő menekülés közben elejtették és hátrahagyták a műtárgyat. 

Ap21180379087677

Az előkerült festmények, forrás: artnews.com

Források: designboom.comartnews.com

full_006082.png
HETI POP – Új rekord az Instagramon, rembrandti titok, Rubens aukción és friss diplomafilm a Berlinalén

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.