HETI POP – Wim Wenders Zumthor-dokumentumfilmje, digitális kiállítások gyűjteménye, Horvát Lili filmje Velencében és eladó az Üvöltő szelek egyik háza

Wim Wenders dokumentumfilmet készít a Los Angeles-i LACMA múzeum tervei mögött is álló Peter Zumthorról. A hihetetlen zsugorodó múzeumként számon tartott intézmény terveinek megváltozásáról nem is olyan rég mi is beszámoltunk – sőt a legutóbbi lapszámunkban Zumthor különleges, közösségi építő technikával megszületett kápolnájáról is írtunk. Mivel nem tudni, hogy a moziba járást és a filmek bemutatóit hogyan befolyásolja majd a vírushelyzet, a film készítői egyelőre nem jelentették be, hogy mikor debütál az alkotás– és az is felmerült, hogy a dokumentumfilm nem a mozikban, hanem egy digitális platformon jelenik majd meg. Zumthor jelenleg két nagyobb volumenű projekten dolgozik, ezek közül egyik a már említett amerikai múzeum épülete, a másik pedig a svájci Riehenben található Fondation Beyeler kibővítése.

Ap 090529025182

Peter Zumthor

A Designboom összegyűjtötte azokat a múzeumokat, művészeti galériákat és művészettörténeti szempontból jelentős épületeket, amik valamilyen digitális formában bejárhatók a vírus ideje alatt is. A lista többek között azért született, hogy azok, akik ilyen úton vágynának inspirációra, ne maradjanak segítség nélkül – a cikkükben kattintható linkeken keresztül akár Los Angelesbe és Rómába is elutazhatunk virtuálisan.

A 77. Velencei Filmfesztiválon volt Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjének világpremiere. Ez az első magyar film, mely meghívást kapott a fesztivál Giornate degli Auori versenyprogramjába, ahová idén mindössze 10, újító, eredeti hangú alkotást válogattak be. A Stork Natasa és Bodó Viktor főszereplésével készült film szeptember 24-étől látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában. Gaia Furrer, a szekció művészeti vezetője bevezetőjében elmondta: ez volt az első film, amelyet meghívtak az idei válogatásukba. Noha rengeteg film érkezik hozzájuk évről évre, a szelektorok egyhangúan döntöttek a film mellett.

Image
Kép a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmből

Több mint egymillió fontért (385 millió forintért) eladó az a ház, amely Emily Brontë Üvöltő szelek című regényét ihlette. Az írónő gyermekkorában gyakran tartózkodott a nyugat-yorkshire-i Stanburyben álló Ponden Hallban, amely 1541-ben épült. Az épület és a környező birtok fontos szerephez jutott Brontë Üvöltő szelek című regényében. A házat 2014-ben panzióvá alakították, és jelenleg tulajdonosai, Steve Brown és Julie Akhurst működteti. A Brontë lányok, Emily, Anne és Charlotte először 1824 szeptemberében vendégeskedtek Ponden Hallban, ahová az esőzések okozta áradás miatt mentek át. De később is számos alkalommal látogattak oda, és Emily Brontë nemcsak az Üvöltő szelekben, hanem a Windfell asszonya című romantikus regényében is megörökítette a helyet. Ponden Hall könyvtára, amelyben Shakespeare művei is megvoltak, nagyon fontos volt a Brontë nővérek számára, gyakran használták. Emily és Anne Brontë 1848 és 1849 között fél éven belül haltak meg tuberkulózisban, a betegség fivérüket, Branwellt is elvitte. Charlotte Brontë a családi tragédia után is folytatta az írást, férjhez ment, ő 1855-ben hunyt el. Brownék 1998-ban költöztek be a házba, és felújították a történelmi épültet.


Források: artnews.com, designboom.com, MTI