"Azt képzeled, amire vágysz"

Erdei Krisztina a 2014-es Sydney Biennálén

Juliana Engberg, a 19. Sydney Biennale művészeti vezetője nyilvánosságra hozta az első 18 művész nevét, akiket meghívott a kiállításba. Köztük van a magyar fotós, Erdei Krisztina is. A 2014. március 21. és június 9. között látogatható Biennále az egyik legfontosabb nemzetközi kortárs képzőművészeti seregszemle. (Jelentőségére a legjobb referencia, hogy a legutóbbi Documenta művészeti vezetőjét, Carolyn Christov-Bakargievet 2008-ban, az általa rendezett 16. Sydney Biennále után pár hónappal kérték fel a 2012-es Documenta megrendezésére.)
Engberg szerint a You Imagine What You Desire című kiállítás „a világot metafora és poézis által leíró és felfedező élénk művészi képzelet megidézése és ünneplése. A kortárs esztétikai élményt vizsgálja és viszonyítja történelmi előzményekhez illetve a jövő lehetőségeihez annak érdekében, hogy lehetséges világokat tárjon elénk. Annak az igénynek a megértésére törekszik, amely a művészeket érzékileg magával ragadó, kiterjesztett téri környezetek megalkotására készteti, és ezt a tevékenységet egy művészettörténeti folyamat részeként, illetve egy olyan keresésként értelmezi, amely az emberi tudattal kapcsolatos kérdésekkel, és ezek pszichológiai, észlelési és testi mozgatórugóival foglalkozik.
Eszünkbe idézi, hogy a művészet nem független azoktól a kulturális feltételektől, attól a politikai, társadalmi és klimatikus környezettől, amelyben létrejött. Valójában gyakorta éppen e társadalmi helyzetek meta-kommentárjaként fogható fel, sőt, időnként ellenszerként és javaslatként, jövőképként szolgál.”


A Biennále weboldalán publikált illusztris művészlistán Erdei Krisztina Yael Bartana, Ulla von Brandenburg, Mircea Cantor, David Claerbout, Yingmei Duan, Douglas Gordon, Henna-Riikka Halonen, Roni Horn, Mikhail Karikis, Laurent Montaron, Agnieszka Polska, Augustin Rebetez, Maxime Rossi, Wael Shawky, John Stezaker, Corin Sworn és Tori Wrånes művészekkel szerepel együtt.

Erdei Krisztina weboldala


Erdei Krisztina fotója (forrás: nextwave.hu)