Korniss Péter életmű-kiállítás nyílik Prágában

Korniss Péter, a kortárs fotóművészet kiemelkedő alakjának egyedülálló munkásságába nyújt betekintést a Prágában május elején megnyíló Touha po věčnosti című kiállítás.

A prágai Óvárosi Városháza kiállítóterében megrendezett tárlat látogatói egy olyan alkotói életpályába nyerhetnek betekintést, amely megörökíti a kelet-európai gyökereket őrző vidéket – legyen az akár magyar, szlovák, szerb, vagy éppen román terület – nagyapáink és dédapáink szokásaival, alapvető életfeltételeivel együtt. A tárlat a közép-európai tradicionális élet folyamatos változásainak bemutatására összpontosít, a múlt élő hagyományai mellett az új kor hozta törvényszerű változásokat bemutatva. 

Korniss hírnevét dokumentarista fotográfusként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fényképezésével Kelet-Európában, mely téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatokig. Korniss Péter 1979-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, több mint tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét: A vendégmunkás (1979-1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető. A kiállítás, az életmű fő vezérfonalát követve, öt fő szekcióban nyújt betekintést Korniss fotográfusi pályájába: A múlt (1967-1978); A vendégmunkás (1979-1988); A változás (1989 -2016); A hagyomány (2005-2012); A városban (2012-2017) témakörei jelennek meg a kiállításon.

A kiállítás kurátora és a katalógus szerkesztője: Daniela Mrázková, cseh művészetteoretikus és fotókritikus.
A tárlat 2018. május 4. – június 28. között tart nyitva, megtekinthető minden nap 10 – 19 óra között a prágai Óvárosi Városháza kiállítóterében.
További információk ezen a linken.