Petíció a Panorámaszabadságért

Európai Parlament köztéri fényképezést korlátozó szabályozása ellen tiltakozik a Magyar Fotóművészek Szövetsége

A Magyar Fotóművészek Szövetségének tagjai tiltakoznak az Európai Parlament köztéri fényképezést korlátozó szabályozása ellen, amely a 2014/2256(INI) számú jelentésben található.

A jelentés szerint a magánkézben lévő épületeket, kizárólag akkor lehetne lefényképezni és közzétenni, ha erre az épület, műalkotás, szobor tervezője, jogutódja, tulajdonosa engedélyt ad. A szabályozás minden uniós országban korlátozná az engedély nélküli köztéri fényképezést a Panorámaszabadság eltörlésével. A korlátozás az alkotáshoz való jogot sérti és ellehetetleníti többek között az olyan fontos fotográfiai műfajok létét, mint a dokumentarizmus, a fotóriportázs, az utazási és az építészeti fotó.

Ha múltban is ilyen korlátozó szabályok lettek volna, az európai fotográfia olyan műremekei, mint például Henri Carter-Bresson, Robert Doisneau, André Kertész, Brassaï művei ma nem léteznének és nem képeznék a kortárs európai fotóművészet alapjait.

Az MFSZ arra kéri az Európai Parlamentet, hogy semmilyen módon ne korlátozza a Panorámaszabadságot és ezzel a szabad fényképezést, valamint terjessze ki a Panorámaszabadságot azon tagállamokra is, ahol jelenleg korlátozó szabályozás van érvényben, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa a fotográfia és a filmkészítés művészetét, kibontakoztathassa kreativitását. Mindezt tegye az európai vizuális hagyományok megóvása és új kulturális értékek létrehozása érdekében.

A petíció itt olvasható.
Hosszabb összefoglaló a Librarius.hu-n.
Forrás: Összefogás a szabad köztéri fotózásért Facebook oldal