KÉPZŐMŰVÉSZETI TÉMÁJÚ FILMEK AZ IDEI SZEMREVALÓN

Két képzőművészeti témájú filmet is vetítenek a holnap kezdődő SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLon a budapesti Művész moziban. A Mások élete rendezőjének számos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölték új munkája, a Mű szerző nélkül az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életrajzának elemeiből építkezik, míg A Bauhaus 100 éve című dokumentumfilm megvilágítja a Bauhaus fejlődését és változásait az 1933-as bezárásáig.

 

Az október 3-én megjelenő legújabb Artmagazin és a Szemrevaló Filmfesztiválon bemutatott mozgóképek azonos témákat dolgoznak fel – hiszen a fesztivál kiemelt, A Bauhaus 100 éve című dokumentumfilm rokonítható következő lapszámunk vezérfonalával, az idén centenáriumi Bauhaus iskolával. Emellett a hamarosan megjelenő magazinban György Péter A megfoghatatlan Gerhard Richter című írása is olvasható a fesztiválon bemutatott Mű szerző nélkül című filmről.

Szeptember 28-án, szombaton 19 órakor vetítik a Mások élete rendezője, Florian Henckel von Donnersmarck új munkáját, a Mű szerző nélkül című filmet, melyet hazánkban a Cirko Film forgalmaz majd. A német festőművész, Kurt Barnert a fasiszta Németországban született, majd az NDK-ban kezd alkotni. A Drezdai Művészeti Akadémia elvégzése után szerelmével, Elisabethttel hamarosan Nyugat-Németországba szökik, de a két diktatúrában átélt nyomasztó események erősen befolyásolják munkáját, új stílusú képeiben a németek történelmi traumáira reflektál. A művészi útkeresés, a meghasonlás, a siker visszásságait bemutató film az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életrajzának elemeiből építkezik.

A film idén elnyerte a Bajor Filmdíjon a  Legjobb Produkciónak járó elismerést, Legjobb Operatőr és Legjobb Idegennyelvű Film kategóriában Oscarra jelölték, illetve a Legjobb Idegennyelvű Film kategóriában Golden Globe jelölést is kapott. A vetítés.után György Péter esztétával beszélgethet a közönség.

Október 3-án, csütörtökön 18.30-kor vetítik A Bauhaus 100 éve című dokumentumfilmet, mely a Bauhaus alapításának 100. évfordulója alkalmából készült. A művészeti iskolát Walter Gropius hozta létre 1919-ben Weimarban, és a tanári karhoz hamarosan olyan művészek csatlakoztak, mint Mies van der Rohe, Vaszilij Kandinszkij vagy Paul Klee. Újfajta építészetet, modern térformálást tanítottak, és nagyban befolyásolták a képzőművészetet is. Gondolkodásuk középpontjában az ember közösségi lényegének kérdései álltak: mit jelent az együttélés, és hogyan tudja segíteni ezt az építészet? A film mesél az iskola alapításáról, és megvilágítja a Bauhaus fejlődését és változásait az 1933-as bezárásáig.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár nyolcadik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Október 6-áig 11 nap alatt 5 tematikus blokkban 18 filmet nézhet majd meg a közönség.