Topor Tünde és Winkler Nóra páros tárlatvezetése a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás finisszázsán

Szombaton 20:30-tól Topor Tünde és Winkler Nóra Tágra zárt szemek - mi is az a Londoni Iskola, avagy dolgok, amiket nem lehet megúszni címmel tart tárlatvezetést a Magyar Nemzeti Galéria kiállításának finisszázsán.

 

A Magyar Nemzeti Galéria 2019. január 12-én a nagy sikerű Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítása zárórendezvényével nyitja újévi programjait. A londoni kiállítás finisszázsa azonban nem elsősorban a zárásról szól, hanem a kiállításhoz kapcsolódó értelmezések bővítéséről és továbbgondolásáról. 
 

A finisszázs során nemcsak a kiállítás társkurátora, Fehér Dávid vezetésével nézhetik végig a tárlatot, hanem meghallgathatják Radák Eszter festőművész, illetve az Artmagazin  szerkesztő-párosának, Topor Tündének és Winkler Nórának a vezetését is. A kiállítás elmélyültebb megértését segíti Radnóti Sándor esztéta, egyetemi tanár és Kántor Péter költő-műfordító beszélgetése is. A társművészetek részéről Réti Anna táncelőadása és a Barcsay Jenő emlékzenekar koncertje színesíti a finisszázs programját.


Michael Andrews: Melanie and me swimming   A Magyar Nemzeti Galéria jóvoltából.

18.00 MIT TUD A TEST A LÉTRŐL?
Lucian Freud vásznon és versben.
Radnóti Sándor esztéta és Kántor Péter költő beszélgetése.

Tárlatvezetések a kiállításban

19.30 Radák Eszter
20.30 ArtMagazin – Topor Tünde és Winkler Nóra
21.30 Fehér Dávid kurátori vezetése

A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!
Találkozási pont: A. épület, földszint

19.00 LÉLEK PULÓVER NÉLKÜL

Réti Anna táncszólója

Réti Anna Pécsi Művészeti Szakközépiskolai majd Rotterdami Táncakadémiai tanulmányai után Hollandiában Itzik Galilivel, Conny Janssennel és Jens Van Daele-vel dolgozott. Magyarországra visszatérve szabadúszóként, többek között Szabó Réka, Hudi László, Bodó Viktor, Pataky Klári, Gál Eszter és Goda Gábor előadásaiban szerepelt, külföldön pedig Nagy József, Karine Ponties és Paulo Riberio projektjeiben vett részt. 2005 óta készít saját koreográfiákat, melyek több itthoni és nemzetközi díjban és elismerésben is részesültek.

A darab  rövid változata 2006-ban a 10. Stuttgarti Nemetközi Szóló Tánc-Színházi Fesztiválon, elnyerte az 1. helyezett táncos díjat, a 2. helyezett koreográfus díjat és a közönség díjat. Szintén 2006-ban a Monotánc Fesztiválon a ‘Lélek pulóver nélkül’ elnyerte a közönség díjat. 2007-ben Lábán Rudolf díjat, valamint a Budapest Fringe Fesztivál Fringe díját, és az 1. Szófiai Nemzetközi Koreográfus versenyen 1.díjat is megkapta.

20.30 BARCSAY JENŐ EMLÉKZENEKAR KONCERT

Diszkó klasszikusok a ’90-es évektől, Barcsay Jenő emlékéhez méltó módon.

A Barcsay Jenő emlékzenekar a Magyar Képzőművészeti Egyetem hivatalos zenekara és egyben egy sikertörténet kezdete is. A zenekar gyökerei a 70 es évekig nyúlnak vissza, de a csapat végső formáját csak harminc év hallgatás után érte el. Hiába a sok megnyert per, azonban be kell vallani, hogy a zenekar által előadott számok egyike sem saját szerzemény. A névválaztás tiszteletadás a mester, Barcsay Jenő emléke előtt.
A zenekar tagjai: Ádám Rita, Petrovits Ákos, Gimesi Szabolcs, Bacskay Donát, Kis Róka Csaba, Mátis Gergő

18.30 CONDITIO INHUMANA 

Az elmúlt év novemberében útjára indított kezdeményezés folytatásaként újabb pop-up kiállítás nyílik a kortárs magyar képzőművészet fiatal és középgenerációs képviselőinek munkáiból a Magyar Nemzeti Galériában.

A közönség ismét a galéria egy aktuális időszaki tárlatának finisszázsához kapcsolódva ismerheti meg hat kortárs alkotó reflexióit, melyek azonban ezúttal sem hommage-ok és tematikusan sem egyszerűen komplementerét adják az éppen záruló időszaki kiállításnak. Fridvalszki Márk, Gosztola Kitti, Halász Péter Tamás, Molnár Zsolt, Szabó Ádám és Szalai Dániel munkái egyfajta szekunder teremtés kulisszáiba vezetik be a nézőket.

A kiállítás és finisszázs programjához kapcsolódóan 21.15 órakor Gryllus Ábris médiaművész, zeneszerző Post_ c. első önálló albumából kínál rövid ízelítőt.

A kiállítás és a megnyitó helyszíne: C épület I. emeletének Grafikai kabinet előtti tere

LALUZ FÉNYINSTALLÁCIÓ
Fényfestés a Galéria belső tereiben

Teljes árú jegy: 3600 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2600 Ft

*Hosszított nyitva tartás idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatti kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.