2017-ben Erdei Krisztina fotográfus nyerte a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat

Budapest Főváros Önkormányzata, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal együttműködve, 2017-ben újra kiírta a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, amely tizenkét hónapos, havi 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesít egy fotográfust, és ezáltal lehetőséget teremt számára, hogy Magyarország fővárosáról, Budapestről fotográfiai sorozatot készítsen.

A 2000-2012 között létező, hasonló ösztöndíj-program újjáélesztésével a Fővárosi Önkormányzat célja, hogy minőségi, aktuális és évente eltérő művészi szemszögből készített képsorozat készüljön Budapestről, amely a fotográfia eszközrendszerével dokumentálja a város folyamatos fejlődését, változását és sokszínűségét. Az ösztöndíj odaítéléséről öttagú szakmai kuratórium döntött, melyet az október 2-i díjátadón jelentettek be.

2017-ben Erdei Krisztina fotográfus nyerte a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, a nyertes szinopszisának címe: ’A Dzsumbuj hűlt helyén’.
Pályázatukkal a kuratórium elismerését vívták még ki: Bakonyi Zsuzsa, Czigány Ákos, Déri Miklós, Hermann Ildi, Somorjai Balázs, Szalay Krisztina.

A zsűri tagjai: Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa, Gellér Judit, a Capa Központ kurátora, Készman József művészettörténész, Korniss Péter fotográfus, a díj alapítója és Móricz-Sabján Simon, korábbi Budapest Fotográfiai ösztöndíjas fotográfus.


Benkő Imre: Részlet a Budapest Blues sorozatból, 2000   forrás: archiv.maimano.hu

Az eddigi ösztöndíjat elnyert alkotók és sorozatcímeik:
Benkő Imre: Budapest Blues (2000)
Vancsó Zoltán: Budapesti utcán (2002)
Gárdi Balázs: Betondzsungel (2003)
Dezső Tamás: Józsefváros (2004)
Kudász Gábor Arion: Zöld terület (2005)
Stalter György: Város a városban (2006)
Simon Márk: Fürdőváros (2007)
Kovalovszky Dániel: Emlékgyár (2008)
Sopronyi Gyula: Lakóparkok (2010)
Hartyányi Norbert: Margitsziget (2011)
Móricz-Sabján Simon: Moszkva-tér (2012)