A Műcsarnok szakmai stábja tiltakozik

Nyílt állásfoglalás az MMA tulajdonjogáról

A parlament a múlt héten elfogadta azt a részben még tavalyi előterjesztést, amelynek értelmében a Műcsarnok, a Pesti Vigadó és a Hild-palota a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába kerül. Bár a kormány több, a kulturális intézményrendszert érintő intézkedését kíséri heves szakmai kritika, az ellenvélemények ritkán jutnak túl a belső, informális körökön, különösen ha az érintett intézmény dolgozóinak meglátásairól van szó. Az, hogy most a Műcsarnok szakmai stábjának 13 tagja nyilvános állásfoglalásban tiltakozik a Műcsarnok épületének átadása ellen, talán azt jelzi, hogy egyre többen érzik úgy: többet veszíthetnek a hallgatással.
Az állásfoglalás nagyon rövid: nem tér ki arra a sokak számára egyáltalán nem evidens kérdésre, hogy a dolgozók miért látják veszélyeztetve a szakmai munka folytonosságát az MMA tulajdonolta épületben, és hogy valóban a már eltervezett programok keresztülvitele-e a tét. Viszont remélhetőleg alkalmas arra, hogy vitákat generáljon a parlamenti döntésről és ezekről a kérdésekről – vitákat, amelyek túlérnek az intézmény falain és a szakmai csoportok beszélgetésein.

A Műcsarnok szakmai stábjának állásfoglalása az intézmény tulajdonjogában bekövetkezett változásról

A Műcsarnok alulírott munkatársai nem értenek egyet azzal, hogy a Műcsarnok épülete 2014. január 1-től a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerül, továbbá aggályosnak tarják, hogy e politikai döntést semmiféle szakmai konzultáció nem előzte meg. Véleményünk szerint az így kialakult helyzet veszélyezteti az intézmény önálló szakmai munkájának folytonosságát, tervszerű működését. Jelen állásfoglalásunkkal kifejezésre juttatjuk szándékunkat, hogy a már korábban előkészített programokat az előzetes terveknek megfelelően valósítsuk meg.

Budapest, 2013. 10. 16.

Andorka Tímea, vezető grafikus
Boros Lili, kurátor
Csejdy Réka, sajtóreferens
Fazakas Réka, kurátorasszisztens
Készman József, vezető kurátor
Kondor-Szilágyi Mária, kurátorasszisztens
Murka Ilona, programszervező
Philipp Helga, kommunikációs munkatárs
Rockenbauer Zoltán, tudományos munkatárs
Rózsás Lívia, kurátor
Tulipán Zsuzsa, kurátorasszisztens
Wirth Imre, olvasószerkesztő
Zsinka Gabriella, kurátorasszisztens