Mások kíváncsi szemeivel

With the Eyes of Others a New York-i Elizabeth Dee Galériában

Winkler Nóra

Még meg sem nyílt a kiállítás, de fontos felületeken már terjedt a híre, és kezdtek megjelenni ajánlások, listák, amik felhívták rá a figyelmet. A hatvanas hetvenes évek magyarországi neoavantgárd művészetét fő művekkel bemutató With the Eyes of Others a Time Out New York öt legjobban várt kiállítása közé is bekerült. 

Az artnet.com is készített egy listát, hogy a Frieze idején melyik New York-i kiállításokat érdemes még megnézni. Ezt a sok százezer olvasónak alig kell lefelé görgetnie, mert a negyedik (!) helyen máris felvillan Nádler 1968-as festménye és az ismertető arról, mi látható a bemutatón. 

With the Eyes of Others megnyitója a New York-i Elizabeth Dee Galériában – a háttérben Keserü Ilona és Nádler István munkáival  Forrás: Kumin Ferenc flickr

A kedd esti megnyitón nemcsak fontos napilapok, magazinok művészeti kritikusai, kulturális rádóműsorok szerkesztői, műgyűjtők és művészeti tanácsadók nézték meg a két teljes szintet megtöltő anyagot, de olyan meghatározó múzeumok, mint a MoMA és a Metropolitan kurátorai is.

With the Eyes of Others megnyitója a New York-i Elizabeth Dee Galériában  Forrás: Kumin Ferenc flickr

A korábban Chelsea-ben működő Elizabeth Dee Gallery tavaly májustól a Fifth Avenue felső szakaszán, a 125. utca magasságában, egy korábbi kiállítótér, a Studio Museum épületében nyitott újra, szomszédja egy harlemi kulturális ikon, a National Black Theater. Egyre több galéria, étterem és butik költözik ide, amikor hétvégén körbejártuk a negyedet, minden ötödik szépen renovált épületről kiderült, valamelyik híres belsőépítész, vagy designer lakik benne. A galéria mellett a New Yorkban és Brüsszelben működő Independent Art Fairt vezető Elizabeth négy éve él itt, ezalatt az ingatlanárak az ötszörösükre emelkedtek.

With the Eyes of Others megnyitója a New York-i Elizabeth Dee Galériában   Forrás: Kumin Ferenc flickr

A megnyitón a nyárias esti utcán beszélgetett a közönség: visszafogottan öltözött, de izgalmas-szemüveges helyi értelmiség, elegáns, designer ruhás párok, befektetési bankárok hónuk alatt a gyerekeik rollerjeivel és magukkal a gyerekekkel. Mögöttük a helyi fekete közösség ment hazafelé, navigálta mikrofonfrizurás gyerekeit, szuper fekete zene szólt az elhaladó autókból, és ez két világ abszolút gyakorlottan keveredett.

Kismányoky Károly Mások szemével című munkája, amely a kiállítás kommunikációjában is kiemelt szerepet kapott.   Forrás:  http://www.elizabethdee.com/

A With the Eyes of Others magánkezdeményezésből indult, három magyar galéria (acb, Kisterem, Vintage) részvételével valósult meg. A kiállításhoz egy tanulmányokkal és interjúkkal kísért, angol nyelvű katalógus jelent meg, szerzői Fehér Dávid; Kürti Emese; a kiállítás kurátora, Szántó András; Winkler Nóra, tervezője Szmolka Zoltán. A 136 oldalas kiadvány létrehozásához a Külügyminisztérium – Balassi Intézet biztosított támogatást. A galériában kialakított olvasósarokban a korszakot és a művészeket alaposabban bemutató, angol nyelvű albumok és könyvek sorakoznak. Az Artpool archívumából válogatott Galántai György-féle fotókon a korabeli megnyitók, performanszok, bulik, koncertek hangulata elevenedik meg, a szereplőkről, kultikus helyszínekről rövid magyarázó szövegek készültek.

Eddig nagyon pozitív visszajelzések kísérik a kiállítást, ami a magyar neoavantgárd első, átfogó, múzeumi színvonalú bemutatkozása az amerikai közönség előtt. Fontos az időzítés is, a Frieze és a TEFAF Contemporary vásárok miatt ezen a héten a szokásosnál is több múzeumi, művészeti szakember van New Yorkban.

 

With the Eyes of Others: Hungarian Artists of the Sixties and Seventies
Időpont: 2017. május 2. – augusztus 12.
Helyszín: Elizabeth Dee Galéria (2033/2037 Fifth Avenue New York NY 1003)
Kurátor: Szántó András

Kiállításenteriőr fotók forrása: http://www.elizabethdee.com/

 
Full 005207 Jpeg
Full 005215 Jpeg
Full 005214 Jpeg
Full 005213 Jpeg
Full 005212 Jpeg
Full 005211 Jpeg
Full 005210 Jpeg
Full 005209 Jpeg
Full 005208 Jpeg
Full 005216 Jpeg