Megnyílt a kassai „Műcsarnok”

A régi uszodaépületben mostantól kortárs kiállítások láthatók – 2013. július 3.

Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa. Ennek keretében a város egyik fő beruházása a korábban megrongálódott uszoda csarnok rekonstrukciója és átalakítása volt – a kortárs kultúra számára. Az építtetők nem törekedtek semleges „fehér kocka” tér kiépítésére, ugyanis a medence nem tűnt el: a víznek fontos szerepet szánnak a rendhagyó, elsősorban kiállítások megrendezésére használt térben. A kétségtelenül nem kortárs kulturális munkások számára készített promóciós videó láttán ugyan kicsit elborzadunk, de mindenképp szeretnénk többet tudni az intézményről.



Három tárlattal nyitnak:

A Kassa testvérvárosában, Wuppertalban élő Tony Cragg brit szobrász (akinek pl. Székesegyház című műve a budapesti Ludwig Múzeum gyűjteményének egyik sokak által ismert és kedvelt darabja) Constantin Bracusi, a modern szobrászat egyik klasszikusa társaságában mutatkozik be az intézményben, harmadikként pedig Gyula Kosice (született Kassán, 1924-ben, Falk Gyulaként) műveit mutatják be: Kosice a kinetikus és a fényművészet egyik úttörője, aki például vizet is gyakran alkalmazott munkáiban. Argentínában, ahol négy éves kora óta él, a MADI művészeti mozgalom egyik megalapítója volt, ami már csak azért is érdekes, mert éppen most, szeptember 8-ig látható az óbudai Kassák Múzeumban a MADI-t bemutató húsz éves Mobil MADI Múzeum.
Szeptemberben egy Nemzetközi Kortárs Művészeti Triennálé fő helyszíne lesz a Kunsthalle Košice, a hónap végén pedig itt ül össze az AICA (Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége).
További információ:
 
www.huk.sk/
www.kosice2013.sk