Betelt a pohár!

Újabb sajtóközlemény a Ludwigban tüntetőktől - és az EMMI válasza

SAJTÓKÖZLEMÉNY


Betelt a pohár!

Ludwig Múzeum 2013. május 10. , 13 óra

Az Összefogás a Kortárs Művészetért a Ludwig Múzeum épületét a mai naptól kezdődően napi 24 órában nyitva tartja. Jelen vagyunk, itt dolgozunk, itt fórumozunk, itt alszunk, ameddig a követeléseink nem teljesülnek.

Elhatározásunkra azért jutottunk, mert a kulturális irányításért felelős EMMI Kultúráért felelős államtitkársága megszűnt kompetens fenntartóként és forráskezelőként működni. A múzeum élére hónapok óta nem volt képes szakmailag kompetens és felelős új vezetést kinevezni. A független előadó-művészeti csoportok 2012-es működési pályázatának zárolt részét többszöri ígéretek ellenére sem fizették ki még a mai napig sem.
A Ludwig és a függetlenek példája rendszertünet. A magyar államigazgatás működése nélkülözi az átláthatóságot, éppen ezért nem szolgálja a mindenkori állampolgári igényeket.

Betelt a pohár!

A mai sajtótájékoztató előzménye:
2013. május 10. 11 óráig vártuk Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Miniszterét, hogy egyeztessünk szakmai követeléseinkről és követeljük a kulturális döntésekkel kapcsolatos transzparenciát. A miniszter úr a fórumon nem jelent meg és semmilyen módon nem reagált megkeresésünkre. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kulturális döntéshozók semmibe veszik a szakmát és megtagadják a párbeszédet.

Az Összefogás a Kortárs Művészetért továbbra is elvárja, hogy a Miniszter Úr jelenjen meg a Ludwig Múzeumban és érdemben reagáljon követeléseinkre!


Mit követelünk?
-    A kulturális irányítás átláthatóságát!
-    Intézményi és szakmai autonómiát!
-    A forráskivonások leállítását, az elvont források kompenzálását, a közérdek és a közhaszon figyelembevételét a támogatások elosztásánál!
-    A felelősség felvállalását, a szakmaiság figyelembevételét a kulturális döntésekben!
-    Párbeszédet a hazai kultúra és kultúrpolitika szereplői között!
-    A titkosítás feloldását a Ludwig Múzeum igazgatói pályázatával kapcsolatban, és új, transzparens pályáztatást, amely elősegíti a társadalmi és szakmai kontrollt, párbeszédet, vitát!


Kiket várunk?
Mindazokat, akik elégedetlenek a kulturális élet átláthatatlan folyamataival és jelenlétükkel a kultúra autonómiája mellett foglalnak állást, illetve mindazokat, akik állampolgárként megelégelték az állami önkényt és nyitott, párbeszéden alapuló viszonyt követelnek maguknak az állam mindenkori irányítóitól!

Akik már csatlakoznak és itt folytatják munkájukat a következő napokban:

- Ma délután a Humán Platform itt tartja aktuális plenáris ülését
- Szombat reggel a Független Előadóművészeti SZövetség rendes közgyűlését a Ludwig elé szervezi
- Hétfő délelőtt Művészet és aktivizmus szemináriuma
- Kedd délelőtt tranzit. hu munkamegbeszélése
- Szerda Fotokontakt – Fotózás és aktivizmus workshop

A további programok jelenleg szervezés alatt állnak.

Mikor és hol?
A Ludwig Múzeumban mától, napi 24 órában, ameddig a követeléseink nem teljesülnek.

Legyünk együtt jelen!

Betelt a pohár!
 

A fenti sajtóközleményre válaszul a Kultúráért Felelős Államtitkárság hétfőre, 2013. május 13. 11 órára meginvitálta az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport néhány tagját a Szalay utcába.