Különleges, a munka világára reflektáló vetítési programmal is készül a 15. Verzió Filmfesztivál

A november 6. és 11. között futó 15. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál idei kiemelt partnere a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). Az ILO budapesti irodájával együttműködésben megvalósuló Életünk a munka szekció keretein belül hét különböző dokumentumfilmet nézhetnek meg az érdeklődők a fesztivál alatt.  

A szekcióban az alábbi, a munka világának és fogalmainak változását tematizáló filmek szerepelnek:

TESSZÜK, AMIT MONDANAK
Erik Holmström, Fredrik Wenzel, Svédország, 2017, 28min, svéd
VETÍTÉS: 11.10. szombat, 18:00 - Művész (angol és magyar felirat)
Hogyan boldogulhatunk a bürokrácia útvesztőjében? A dolgozók kartonbábokként mesélnek a svéd munkaügyi hivatal bizarr mindennapjairól.
IDFA 2017, a zsűri különdíja a legjobb rövid dokumentumfilmnek


Tesszük, amit mondanak   
forrás: verzio.org

SZEMBESÍTÉS
Heather White, Lynn Zhang, USA, 2017, 90min, mandarin, angol
VETÍTÉSEK: 11.08. csütörtök, 18:00 - Toldi (angol és magyar felirat, utána beszélgetés) és 11.11. vasárnap, 18:00 - Toldi (angol és magyar felirat, utána Q&A)
Ji Jeting harca az elektronikai ipar által okozott leukémia ellen Kínától egészen a Szilícium-völgyig vezet. A nagyvállalati és kormányzati érdekek elleni küzdelem globális felelősségvállalást igényelne. 
Torontói Nemzetközi Filmfesztivál 2017


Szembesítés   
forrás: Verzió
 

VÉGKIMERÜLÉSIG
Apolena Rychlikova, Csehország, 2017, 70min, cseh
VETÍTÉSEK: 11.07. szerda, 18:30 - Művész (angol és magyar felirat, utána Q&A)
Egy kórházi mosdó, egy baromfifeldolgozó-üzem, egy szupermarket, egy borotvapenge-gyár és egy hulladékválogató terem. Az újságró Saša Uhlová egy hónapot töltött mindegyik munkahelyen, hogy elsőkézből vizsgálhassa a munkakörülményeket. 
Jihlava 2017, cseh dokumentumfilmes díj és közönségdíj 


Végkimerülésig 
 forrás: Verzió
 

OROSZ MELÓ
Petr Horký Csehország 2017 64min angol, orosz, német, cseh
VETÍTÉSEK: 11.09. péntek, 19:45 - Művész (angol és magyar felirat, utána Q&A) és 11.10. szombat, 18:00 - Művész (angol és magyar felirat)
A svéd vezérigazgató azért érkezik Togliattiba, hogy csodával határos módon megmentse a haldokló AvtoVAZ autógyárat. De mit tud elérni, ha senki nem akar változást? 
Elbedock Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, 12. Pavel Koutecky-díj 2018


Orosz meló 
 forrás: Verzió

EGY NŐ FOGSÁGBAN
Tuza-Ritter Bernadett Magyarország 2017 89min magyar
VETÍTÉSEK: 11.07. szerda, 18:15 - Toldi (angol felirat, utána beszélgetés)
Egy nő 10 éven át volt egy család háztartási rabszolgája. A filmrendező jelenlétéből erőt merítve úgy dönt, megszökik a kegyetlen elnyomásból és szabad emberré válik. 
Magyar Filmkritikusok Díja 2018 - Legjobb dokumentumfilm  


Egy nő fogságban   forrás: Verzió
 

MUNKÁSKUPA
Adam Sobel United Kingdom 2017 89min angol, nepáli, malajálam, Twi, Ga, hindi, arab
VETÍTÉSEK: 11.08. csütörtök, 16:00 - Művész (angol és magyar felirat, utána Q&A) és 11.10. Szombat,  15:45 - Művész (angol és magyar felirat, utána Q&A)
A 2022-es katari FIFA Világbajnokságra készülve vendégmunkások dolgoznak a legnagyobb stadion építésén, miközben saját bajnokságukat is megrendezik. 
Sundance 2017 hivatalos program


Munkáskupa  
forrás: Verzió

MUNKÁSHALÁL
Michael Glawogger, Németország, Ausztria 2005, 122min, pastu, Yoruba, német, angol, Igbo, indonéz, mandarin, orosz
VETÍTÉSEK: 11.10. szombat, 20:00 - Toldi (angol és magyar felirat) ÉS 11.11. vasárnap, 14:00 - Művész
A lenyűgöző képi világú dokumentumfilm a fizikai munka szélsőségeit mutatja be: illegális bányákat Ukrajnában, indonéz kénkitermelőket, egy nigériai vágóhidat, egy pakisztáni kikötőt és egy kínai acélgyárat. 
Leipzig Dokumentumfilm Fesztivál, FIPRESCI-díj 2005, CPH:Dox 2005


Munkáshalál   
forrás: Verzió

„Ahogy a munka világa mélyreható változásokon megy keresztül, óhatatlanul szembe kell néznünk néhány alapvető kérdéssel a társadalomban betöltött szerepét illetően. Vajon abban a formájában, ahogy ma ismerjük, megfelel-e társadalmi, pszichológiai és spirituális szükségleteinknek? Milyen hatással van a munkára a kultúra, amelyben élünk? Vajon értékeljük-e a munka minden formáját? Tényleg olyan fontos, hogy folyamatosan dolgozzunk? Milyen lesz majd a munka a jövőben, figyelembe véve a technológia folyamatos fejlődését, bolygónk változását vagy a globalizált világot jellemző migrációt? A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), az ENSZ munkával foglalkozó szervezete, 2019-ben ünnepli fennállásának századik évfordulóját. A szervezet centenáriuma kapcsán globális vitát indított ezekről a kérdésekről. Az ILO most a Verzióval együttműködésben arra invitál, hogy az Életünk a munka filmszekció emberi történetein keresztül gondolkodjunk együtt a munka szerepéről.

Az ILO és a Verzió közös programja gazdag és színes összeállítás. Egy olyan föld körüli utazásra hív, melynek során bepillantást nyerhetünk a munkakörülményekbe egy ukrán szénbányában, egy indonéz kéngyárban vagy egy pakisztáni kikötőben (Munkáshalál); tanúi lehetünk a legnagyobb orosz autógyár átszervezésének (Az orosz állás); és megtudhatjuk, milyen következményei lehetnek, ha súlyosan mérgező anyagokkal kell dolgozni egy kínai elektronikai gyárban, hogy kiszolgálják a világpiac igényeit (Szembesítés). Megfigyelhetjük, miként élik mindennapjaikat a Katarban futballstadionokon dolgozó építőmunkások (Munkáskupa). A munkakörülmények, a dolgozók jogai és a jövőbeli kilátások nem csak távoli országok lakóit foglalkoztatják. Csehországban egy elszánt újságíró jelentkezik a legrosszabbul fizetett állásokra. Kórházi mosodában, baromfifeldolgozó-üzemben, szupermarketben, borotvapengegyárban és egy hulladékválogatóban dolgozik, hogy elénk tárja, milyen is a munka ezeken a helyeken. Első kézből szerzett tapasztalatait a Végkimerülésig című filmjében ismerhetjük meg. Végül foglalkozunk a modern kori rabszolgaság különösen súlyos kérdésével is: az Egy nő fogságban című film egy Magyarországon háztartási rabszolgaként tíz éven át fogva tartott nő történetét mutatja be. A filmrendező jelenlétéből erőt merítve a főszereplő úgy dönt, megszökik és újra szabad emberként él. A film nem csupán a főhős sebezhetőségét mutatja be, hanem azt is, milyen hatása lehet a dokumentumfilmezésnek. Hatása jelentkezhet személyes szinten, de akár jóval nagyobb léptékben is, hiszen vitákat és változásokat generálhat.

Ezek a magukkal ragadó történetek túlmutatnak hétköznapi tapasztalatainkon. Lehet, hogy a miénktől gyökeresen eltérő élményekről szólnak, rajtuk keresztül mégis többet tudhatunk meg önmagunkról is. A globális problémák sokszor absztraktnak és távolinak tűnnek, ezek a dokumentumfilmek azonban emberi arcot adnak nekik. Empátiánk segítségével hidakat építhetünk, és talán jobban megérthetjük saját valóságunkat, melynek oly fontos része a munka.

A dokumentumfilmek hatása még nagyobb lehet, ha eszmecserék követik őket. Beszélgessen barátai, családja, kollégái vagy diáktársai körében arról, hogy mit is jelent Önöknek a munka!”

Markus Pilgrim, Igazgató
Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), Közép- és Kelet-európai Regionális Iroda