HOGYAN LETT SZENTENDRE A FESTŐK VÁROSA?

Szentendrére szervez sétát az Artmagazin!

Hogyan sikerült nyolc frissen végzett bohém festőnek a tüdőszanatóriumból művésztelepet gründolnia Szentendrén?A Ferenczy család is héven utazott Szentendrére? Hogyan került egy felkelő napot köszöntő Buddha festmény Boromisza Tibor frissen épített villájának falára? Honnan gyűjtötte a jellegzetes motívumokat, a csontkeresztet vagy vasrács mintát Vajda Lajos konstruktivista városképeihez miközben Fő téri padlásműterméből időnként kiszorította a nagymosás után száradó fehérneműk serege? Ki metszette Czóbel híres Duna menti almáskertjének fáit, amikor a festő Párizsban töltötte a telet?


Czóbel, aki éppen festeni indul a Modok Máriával közös szentendrei kicsi házukból, nyolcvan évesen is maga cipelte festőállványát és eszközeit a kiszemelt helyszínre. A háttérben a híres almáskert, a sokszor megfestett reggelizőasztallal és napernyővel.

Hová rejtette Modok Mária festményeit Czóbel elől? Milyen alkalomból öltözött a szigorú tekintetű Barcsay Jenő szárnyas Cupido jelmezbe? Valóban egy kecskeólból átalakított műteremben készült a világhírű Barcsay Anatómia több ezer rajza? Mi  lett egy különös szentendrei szoborpark csaknem száz szobrának sorsa? És kik voltak az új honfoglalók, akik a hatvanas évek végén először rendeztek illegális szabadtéri tárlatot a Templomdombon? Számtalan hasonlóan izgalmas történet mesél arról, hogyan is lett Szentendre a festők városa. Nevezetes helyszínek, ismerős motívumok, egy kényelmes tempójú sétára felfűzve a történelmi belvároson keresztül.


Jelmezbál a Művésztelepen a harmincas években. Házilag készített kecses Ámor jelmezében Barcsay Jenőt álldogál bátortalanul a jobbszélen (íjjal-nyíllal a kezében), míg lábánál két alig felismerhető telep-alapító festőművész ül. A mondén női ruhát viselő Bánovszky Miklós melletti jóképű faun: Jeges Ernő.

Találkozási pont: Szentendre, Ady Endre út 5. – Kerényi-park, Offline Center
Találkozás időpontja: 2018. szeptember 22. (szombat), 15:00
A séta hossza nagyjából 2 és fél óra.
A sétát vezeti: Szikra Renáta

A részvétel díja 2000 forint, a résztvevő érdeklődőket pedig megajándékozzuk egy általuk választott Artmagazin lapszámmal.
Jelentkezés és a séta díjának befizetése: [email protected]

 

Nyitókép: A mindennapi penzum része volt a plein-air aktfestés, ahol a nyári festőkurzus fizetős résztvevői együtt dolgoztak az őket korrigáló festőművészekkel.  A közösen bérelt modellnek szigorúan meg volt szabva mikor és hány órát köteles a szabadban vagy rossz idő esetén a műteremben modellt állni, természetbeni ellátmánya a napi háromszori étkezés és a telepi szállás biztosítása volt.