Bielik István nyerte el idén a Hemző Károly-díjat

Bielik István fotográfus, a 24.hu munkatársa kapta meg az ötödik alkalommal odaítélt Hemző Károly fotográfiai díjat.

A Hemző Károly Alapítvány kuratóriumából álló zsűri – Lajos Mari, Hemző Károly özvegye; Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya; Korniss Péter és Bánkuti András fotográfusok, valamint az alapítvány titkára, Szarka Klára kurátor – indoklása szerint Bielik István igényes formai nyelven megvalósított, komoly társadalmi érzékenységről árulkodó sorozataiért érdemelte ki a Hemző Károly-díjat.
A jelöltek színvonalas pályázataira és az ünnepi évfordulóra tekintettel az alapítvány ezúttal két díjat is kiadott: zsűri különdíját – a Nikon Magyarország jóvoltából – Hartyányi Norbert szabadúszó fotográfus kapta meg sajátos nézőpontból és mély humánummal készített pályázati munkáiért. A Tanácsadó Testület tagjai tizenhárom fotográfust jelöltek a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett pályázaton 2018-ban: Bielik Istvánt, Diósi Mátét, Fátyol Violát, Hartyányi Norbertet, Hirling Bálintot, Mónus Mártont, Németh Sz. Pétert, Piti Marcellt, Ruprech Juditot, Rostás Biankát, Sóki Tamást, Szalay Krisztinát és Végh Lászlót. Közülük került ki az idei hat finalista: Bielik István és Hartyányi Norbert, akik a díjakat elnyerték, továbbá Fátyol Viola, Mónus Márton, Szalay Krisztina és Végh László.
Az ünnepi évfordulóra tekintettel a Hemző-díj első négy évének díjazott és finalista alkotóinak munkáiból kiállítás nyílik Pillantás a mába címmel szombaton a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol ezen a napon tartják a tavalyi Hemző-díjas, Pályi Zsófia jutalomkiállításának vernisszázsát is.


Bielik István: Határokon át (részlet), 2015. Forrás: Facebook

 


Forrás: MTI