Lubaina Himid az idei Turner-díjas

A zanzibári születésű 63 éves Lubaina Himid brit festőművésznek ítélték az idei Turner-díjat. Lubaina Himid a rangos brit művészeti elismerés eddigi legidősebb, egyben első afrikai-brit női kitüntetettje.

A 25 ezer fontos (több mint 9 millió forintos) pénzjutalommal járó Turner-díjra két és fél évtized után az idén első ízben lehetett ismét 50 évesnél idősebb művészeket jelölni. Az először 1984-ben odaítélt, J. M. W. Turner XIX. századi brit festőművészről elnevezett elismerést 1991 és 2016 között csak 50 évesnél fiatalabb művészek kaphatták meg, de ezt a megkötést tavaly feloldották.
Himid az 1980-as évtizedben vált ismertté a brit fekete művészeti mozgalom egyik vezéregyéniségeként. A festészet mellett számos kiállítást rendezett a hozzá hasonlóan mellőzött fekete női művészek számára. A Prestonban élő művész jelenleg a Central Lancashire Egyetem kortárs művészeti professzora.
A Turner-díjra bristoli és oxfordi önálló kiállításainak elismeréseként jelölték, de a kedd esti díjátadó rendezvényen az ítészek méltatták a rabszolgaság történetét és örökségét feldolgozó munkásságát, és azt, hogy kompromisszumot nem ismerő következetességgel foglalkozik olyan kérdésekkel is, mint a gyarmatosítás története és a rasszizmus máig továbbélő jelensége. Tevékenységét II. Erzsébet királynő 2010-ben a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) kitüntetéssel ismerte el.
Lubaina Himid a díjátadó ünnepség után a BBC-nek azt mondta: a kritikusszakma és a sajtó mindeddig nem törődött vele, de művésztársai, valamint a művészettörténészek soha nem hagyták magára. Köszönetet mondott azoknak a művészet- és kultúratörténészeknek, akik az elmúlt évtizedekben írtak az ő munkásságáról, mivel ez adott neki erőt "a pusztaságban eltöltött" évei alatt.
A Turner-díj idei kitüntetettjének nevét az egy évre Anglia kulturális fővárosának választott Hull városában, a Ferens galériában hirdették ki. A galériában a döntőbe jutott művészek kiállítása is látható. Az elismerésre jelöltek végleges listáján Himid mellett az 52 éves Huvin Anderson, a német származású Andrea Buttner, valamint az ír-palesztin gyökerű londoni Rosalind Nashashibi neve szerepelt. Tavaly a 31 éves Helen Marten szobrász és installációművész kapta a rangos brit kortárs képzőművészeti díjat, a zsűri indoklása szerint munkáinak "hihetetlen virtuozitásáért".

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Naming the Money – Harris Museum & Gallery Preston