Kaffka Margit halálának 100 évfordulójára hirdet pályázatot a Spanyolnátha művészeti folyóirat

Idén 100 éve, hogy Kaffka Margit 38 évesen, spanyolnáthában elhunyt. A Spanyolnátha művészeti folyóirat (spanyolnatha.hu) pályázatot hirdet, mellyel a Miskolchoz kötődő írónőnek kíván emléket állítani. Kaffka és a város kapcsolata ellentmondásos, hiszen az írónő magát a várost nem kedvelte, viszont a miskolci emberekről mindig pozitívan szólt. A pályázat egyik fontos célja lehet az ellentmondás alátámasztása, vagy épp feloldása, cáfolata ─ kinek-kinek a saját véleménye, benyomásai, élményei és kutatásai alapján.

 

Középiskolásoknak meghirdetett pályázatok:

100 másodperc ─ kisfilm

Kaffka Margit: a nő, az anya, a tanítónő, a költő, az író. 38 év, 2 házasság, 1 kisfiú, 20 kötet vers, elbeszélés, regény, tankönyv. Egy videóban, 100 másodpercben mutasd be a magyar irodalom egyik ikonikus női alakjának portréját. A pályázót „a nagyon-nagy író-asszony” megfilmesített miskolci életrajzának elkészítésére kérjük. Az alkotásokban jelenjen meg a pályázó vizuális véleménye arról, hogy érezhette magát Miskolcon 100 éve egy akkor a húszas éveiben járó nő, és miként éli meg a kaffkai örökséget egy mai fiatal. A filmben az eltelt 100 év szimbólumként és a 100 esztendeje dúlt, az írónő halálát is okozó spanyolnátha-járványra való utalás megjelenhet.

100 szónak is 1 a vége

Szabadon választott versek átiratait, újraértelmezéseit várjuk. Kaffka Margit nyomdokába lépve mutasd be, milyen a fiatalok élete, hogyan gondolkodnak a világról, saját magukról, történetükről, történelmükről. Válassz egy verset és írd úgy át, hogy a kaffkai látásmódnak, költői képeknek 2018-ra, a te világodra érvényes hatása érvényesüljön.

Pályázati felhívás felsőoktatási intézmények hallgatóinak:

Kaffka Margit miskolci tartózkodása alatt számos novellát írt. A pályázó mutassa be, e novellák elemzése és a kor történései alapján hogyan élhette mindennapjait az író, hogyan tükröződik írásaiban a korhangulat, mely kérdéskörök foglalkoztatták leginkább Kaffkát. Az alkotót első verses kötete is Miskolchoz köti, e mű és Kaffka további köteteinek elemzése, máig ható érvényességének érvekkel alátámasztott bemutatása is a tanulmány vagy esszé alapja lehet. A pályázó írásában helyezze kontextusba a kaffkai életmű miskolci darabjait a világtörténések, az utókor és a kortársak alkotásai figyelembe vételével is.  

 

A pályaművek elkészítéséhez életrajzi és irodalomtörténeti adalékok a Spanyolnáthában olvashatók: www.spanyolnatha.hu.
A pályaműveket a [email protected] címre várjuk 2018. június 15-ig.
A legsikeresebb alkotásokat a Spanyolnátha művészeti folyóirat közli, emellett az eredményes pályázók értékes könyv- és ajándékjutalomban, a kiemelkedő művek készítői pénzjutalomban is részesülnek, továbbá részt vehetnek az INTRO Tehetséggondozó és Művészetpedagógiai Program nyári Kreatív napjain.
A helyezést elérő pályázók meghívást kapnak a Spanyolnátha 4. Műhelytáborába. A pályázó a benyújtáskor jelölje meg oktatási intézményét, évfolyamát.