Határtalan művészet virtuális térben és a valóságban

Megnyitotta kapuit az OTP VRMúzeum

Különleges kezdeményezés keretében 3 év után újra megnyitja kapuit október végén a Szépművészeti Múzeum. Az újranyitás alkalmából az OTP Bank és a múzeum idén nyáron meghirdette „Kerülj be a Szépműbe!” pályázatát, amelyre végül több mint 1300 pályamű érkezett az Instagramon keresztül. A test ihlette művészeti alkotásokból a szakmai zsűri végül mindössze 15 alkotást választott ki, amelyek bekerültek az OTP VRMúzeumba. A bank virtuális kiállítóterébe került pályaművekre október 21-ig szavazhat a közönség, amelyek közül egy, a látogatók kedvence végül a Szépművészeti Múzeum kiállítótermébe kerül.

Hatalmas sikerrel zárult az OTP Bank és a Szépművészeti Múzeum „Kerülj be a Szépműbe!” pályázatának első fordulója. A lelkes művészek szeptember 21-ig jelentkezhettek „test” ihlette alkotásaikkal a bank és a múzeum pályázati felhívására. A nevezési időszak alatt végül több mint 1300 pályaművet neveztek az Instagramon keresztül. 

A 7 tagból álló szakmai zsűri végül 15 pályaművet választott ki a nevezett alkotások közül, amelyeket 2018. október 8. 12:00 órától az OTP VRMúzeumba tekinthetnek meg az érdeklődők. Sőt, a most induló második fordulóban már a látogatóközönség is fontos szerephez jut, ugyanis az október 21-ig leadott szavazatok döntik el, hogy a 15 döntős közül melyik pályamű kerülhet be a Szépművészeti Múzeum kiállítótermébe egy teljes hónapra.

„A művészeti értékekre, a feltörekvő tehetségekre és a digitalizáció fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet a mostani kampányunkkal. Mindhárom területen különböző programokkal és újításokkal igyekszünk támogatást nyújtani, utat mutatni, és most ezt a három területet ötvöztük az OTP VRMúzeum formájában. A szakmai zsűri több mint 1300 pályamű közül választott ki tizenötöt, amelyeket otthonról is megcsodálhatnak a látogatók, és természetesen szavazhatnak is a kedvencükre, hogy azt végül a Szépművészeti Múzeumban élőben viszontláthassák” – mondta el a kezdeményezés kapcsán Szabó Dóra, az OTP Bank szenior szponzorációs menedzsere.

Az egyedi virtuális kiállítótérnek van egy másik különlegessége is. Az érdeklődők - a kiállított művek mellett - egy valódi műremeket itt csodálhatnak meg először.

Baki Péter, az OTP VRMúzeum kurátora ezzel kapcsolatban elárulta: „Egy olyan épület felújítása során, mint amilyen a budapesti Szépművészeti Múzeum, mindig adódhatnak meglepetések. Egy ilyen váratlan esemény volt, hogy egy korábbi restaurátor- és irodahelyiség álmennyezetének a bontása során egy díszes, boltíves mennyezet került elő, amelyet restauráltak. A helyiség a Schickedanz terem nevet kapta. Nagy büszkeségre ad okot, hogy a ’Kerülj be a Szépműbe!” pályázat továbbjutó alkotásainak tárlatát egy olyan térben rendezhettük be, ahol a Múzeum történetében korábban még soha nem volt kiállítás, ezt pedig az OTP VRMúzeum látogatói tekinthetik meg elsőként.”

Az OTP Bank és a Szépművészeti Múmúzeum ünnepélyes díjátadó keretein belül állítja ki a nyertes művet a Szépművészeti Múzeum hivatalos megnyitója előtt egy nappal 2018. október 29-én. A közönség legkedveltebb alkotása pedig 2018. november 30-ig élőben is megtekinthető lesz a Szépművészeti Múzeumban.