Kihirdették a Horváth Művészeti Alapítvány kritikusi díjazottait

Idén májusbán jelentették be, hogy a Horváth Művészeti Alapítvány korábbi években nyújtott művészeti támogatásainak 2,5 millió forintos összegét az idei évtől az alapító jóvoltából 5 millió forintra emelik. Emellett a művészeti kritikaírás ösztönzésére 400 ezer forintos kritikai szakújságíró díjat hoznak létre, amely idei kiírástól kezdve minden évben szeptemberben kerül kiosztásra. 

A Horváth Művészeti Alapítvány a hazai színtéren kimagasló összegűnek számító díjjal a hazai szaksajtó tevékenysége iránti elismerését szeretné kinyilvánítani, működését segíteni. Így olyan hazai, kortárs művészeti eseményről szóló írást jutalmaz minden évben egy alkalommal, ami nemcsak a művészet szerteágazó problémaköreit világítja meg szélesebb közönség számára is, hanem kritikai gondolkodásmódról tanúskodik, diskurzust generál, illetve a hazai kortárs művészet jelenségeit, műcsoportjait, akár csak egy-egy művét is értőn elemzi, ezzel visszajelzést adva maguknak az alkotóknak is. Az idei évben a művészeti sajtóorgánumok főszerkesztői által beküldött 31 írást egy szerkesztőkből, szakírókból álló zsűri bírálta el, és hozta meg döntését, ez alkalommal a díj megosztott odaítéléséről. A bírálati szempontok között kiemelt szerepet kapott a közönségbarát nyelvezet, a szöveg stílusa, a világos gondolatmenet, a témaválasztás releváns volta, a kritikus észrevételek közlésének módja és a kritikusoktól elvárható elfogulatlanság mellett is egyéni kifejezés- és látásmód.

A két díjazott írás közül Lépold Zsanett: A jövő otthona – Lakner Antal a temesvári Art Encountersben (Artmagazin) cikkének fő értékét a zsűri abban látta, hogy a szerző Lakner Antal kiállításának műveit értőn, ugyanakkor saját generációjának szempontjai szerint írta le, és értelmezte, a másikban, Horányi Attila: Mit szolgál? Ludwig Múzeum, Iparterv 50+ kiállítás (Műértő) pedig azt, hogy a hazai művészettörténet legújabb kori fordulópontját jelentő 68-as és 69-es Iparterv kiállításokat felidéző, a művészek azóta megtett útjának bemutatására kísérletet tevő tárlatot elemezte és tette a kritika tárgyává magas színvonalon. A megosztott díj nyertesenként 200-200 ezer forint díjazást jelent.

A két kiváló szöveg kiemelése mellett a Horvát Művészeti Alapítvány az eredményhirdetéssel egy időben elérhetővé teszi a zsüri shortlistjén szereplő írásokat is, hogy a díjat figyelemmel kísérők újra olvashassák az elmúlt év legjobb szakszövegeit.