Pályázati felhívás az ERSTE Alapítvány, a tranzit, az Igor Zabel Egyesület és a Kontakt. Művészeti Gyűjtemény 2019-es bécsi művészeti rezidenciaprogramjára

A MuseumsQuartier-ban lévő bécsi művészeti rezidenciaprogram (MQ AiR) az ERSTE Alapítvány és a tranzit hosszútávú elköteleződésének része, amellyel a kortárs művészetet szeretnék támogatni, illetve erősíteni az alkotók helyzetét különösen a közép-, kelet-, illetve dél-kelet-európai térségben. 

Jelentkezési határidő: 2018. október 1.

2019-től, az MQ rezidenciaprogramban két másik intézmény is részt vesz: az Igor Zabel Egyesület (Igor Zabel Association, IZA) és a Kontakt. Művészeti Gyűjtemény (Kontakt. Art Collection). A Kontakt a zágrábi WHW Akademijával működik együtt. 

A rezidenciaprogramot művészeknek, kurátoroknak és elméleti szakembereknek tervezték, akik a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Romániában, a Szlovák Köztársaságban, Szlovéniában és Horvátországban dolgoznak a kortárs művészet területén, hogy a program alatt kutatást végezzenek. A rezidenciaprogram kutatás jellege lehetővé teszi, hogy a résztvevők szünetet tarthassanak a mindennapi produkciós nyomásban, és időt szakítsanak arra, hogy egy konkrét érdeklődési területre koncentráljanak. A résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy két hónapig éljenek és dolgozhassanak a MuseumsQuartier műtermeinek egyikében, Bécs központjában. A műtermek kellemes és funkcionális létesítményekkel vannak felszerelve, de nem biztosítanak műhelyet. A program során különféle találkozási lehetőségeket kínálnak a résztvevőknek. Minden nyertes résztvevő havi 1050 EUR összegű ösztöndíjat kap. 

Horvátországból a résztvevőket egy zárt pályázat folyamán választják ki, amely a zágrábi WHW Akademijával együttműködésben valósul meg. 

Művészek, kurátorok és elméleti szakemberek a Cseh Köztársaságból, Magyarországról, Romániából, a Szlovák Köztársaságból és Szlovéniából ebben a pályázati felhívásban vehetnek részt – a részletek alább találhatók. 

Az ERSTE Alapítvány, közösen a hosszútávú projektpartereivel a tranzit.cz-től, a tranzit.hu-tól, a tranzit.ro-tól, a tranzit.sk-tól, az Igor Zabel Egyesülettől és a Kontakt. Művészeti Gyűjteménytől közösen alkotják a rezidenciaprogram nyerteseit kiválasztó zsűrit.

A pályázatnak a következőket kell tartalmaznia: 
1) Kitöltött digitális formanyomtatvány, amely a következőket tartalmazza: 
- A pályázó elérhetőségei 
- Egy motivációs levél, amely tartalmazza, hogy a pályázó miért pályázik és mik az elvárásai a rezidenciaprogram folyamán, illetve mivel szeretne foglalkozni a program alatt (max. 5000 karakter)
- Rövid tájékoztató önéletrajz (max. 1 oldal) 
2) Portfólió (max. 10 MB)
A digitális formanyomtatvány innen letölthető: http://tranzit.org/en/grants/mq+artist+in+residence/call-for-applications-2019-now-open-until-october-1-2018

A pályázóknak figyelembe kell vennie: 
- A pályázóknak fel kell készülniük a teljes rezidencia idő letöltésére, az alábbi fix időpontokban: 
Szlovéniából: 2019. január-február
Romániából: 2019. március-április
Magyarországról: 2019. május-június
Horvátországból, a WHW Akademijáról: 2019. július-augusztus
a Cseh Köztársaságból: 2019. szeptember-október
a Szlovák Köztársaságból: 2019. november-december. 

- Minden országból egy nyertest fognak kiválasztani 

- Azok a pályázók, aki már korábban részt vettek ebben az ösztöndíjprogramban vagy a salzburgi Képzőművészeti Nyári Egyetemre szóló ösztöndíjprogramunkban, nem élveznek elsőbbséget. 

- A megadott pályázati formanyomtatvány kitöltése kötelező (lásd a formanyomtatványt a fentebb megadott linket követve), egyéb pályázati formát nem tudunk elfogadni. Minden dokumentumot PDF formátumban kell elküldeni.

A pályázatokat angol nyelven, emailen elküldve várjuk. Jelentkezési határidő: 2018. október 1.
A jelentkezéseket az [email protected] címre várjuk. A tárgy rovatban kérjük feltüntetni: "MQ AiR 2019".
A nyertes jelentkezőket 2018. november közepéig értesítjük. 

További kérdésekről Michaela Geboltsberger (tranzit.at) ad felvilágosítást. Email cím: [email protected]

Nyitókép forrása: www.erstestiftung.org