A beburkolt múzeum

A tegnap megjelent Artmagazin Anzix rovatában mi is beszámoltunk arról, hogy Chila Kumari Singh Burman a Tate Britain épületének utcafronti homlokzatát és ikonikus lépcsősorát borította be neonfényekkel és örvénylő színekkel.

2020-ban egy másik, hasonlóan nagy volumenű projekt Japánban is megvalósult . Ivana Franke a yokohamai művészeti múzeum homlokzatát csomagolta be Moiré-effektust eredményező szürke anyagba. Így az építmény a legfinomabb szellőre is „életre kel” – azonban a múzeumépület léte csak azoknak nyilvánvaló, akik eddig is ismerték. Hiszen a szürke anyag alatt az épület sziluettje az egyetlen támpont – annak semmilyen rendeltetésére és funkciójára nem derül fény az installációnak köszönhetően. A köztéri beavatkozás a Resonance of the Unforeseen (Az előre nem látható rezonanciája) címet viseli és utal a múzeumok 2020-as helyzetére is – látogatók és valós kultúraközvetítő programok nélkül a kulturális örökségünket rejtő intézmények szürke tömbökké változnak, amik az internetes jelenlétre korlátozódva nehezen tudják betölteni valódi, értékközvetítő funkciójukat.


Ivana Franke munkája által a yokohamai múzeum egyfajta nyilvános titokká válik – az utca szürkeségében távolról olyan, mintha az épület talán nem is létezne.

Forrás: artsy.net