A British Museum legújabb kiállítása százhárom rég nem látott Hokusai-rajzot mutat be

A rajzokat több mint hét évtizede láthatta utoljára a közönség.

A szeptember 30-án nyíló és egészen 2022 januárjának végéig látogatható kiállítás a Hokusai: The Great Picture Book of Everything (Hokusai: A minden nagy képeskönyve) címet viseli és a londoni British Museumban lesz látogatható – emellett pedig azoknak, akik most nem tudnak ezért Londonba utazni online is megtekinthetőek.

Hokusai1

Forrás: artreview.com

A brit intézmény tavaly tett szert a japán mester, Katsushika Hokusai 1829-ben, a ki nem adott Great Picture Book of Everything részeként készült, nagyjából képeslap méretű rajzaira. A munkákat korábban egy francia magángyűjtő kollekciójában őrizték, majd 2019-ben bukkantak fel a párizsi Piasa aukciósház anyagában – a British Museum ekkor vásárolta meg őket a UK Art Fund támogatásával. Az elmúlt másfél év történései előtt a kis méretű Hokusai rajzok létezése szinte el is felejtődött – utoljára 1948-ban szerepeltek párizsi aukción, ezután kerülhettek a francia magángyűjtő gyűjteményébe.

Hokusai3

Forrás: artreview.com

Japán Hokusai idejében szinte teljes bezártságban működött – hiszen 1639–1859 között, a Tokugawa sógunok kormánya alatt tilos volt külföldre utazni. A külvilággal fennálló kapcsolatok limitáltak és szigorúan szabályozottak voltak, sőt az országon belüli utak is különleges engedélyt igényeltek. Hokusai ebben az érában valósította meg nagy projektjét, amelyben a kulturálisan legjellemzőbb japán momentumokat rajzolta meg. A The Great Picture Book of Everything nyitóoldalán egy 1829-es datálást olvashatunk – Hokusai ekkor volt hetvenéves. Annak ellenére, hogy a sorozatba tartozó százhárom rajzot azzal az elképzeléssel alkotta Hokusai, hogy később könyv formában publikálja őket, a könyv kiadása sosem valósult meg. Miért hanyagolta el nagy volumenű művét? A kérdésre többek között a kiállítás igyekszik új válaszokat adni.

Hokusai8

Forrás: artreview.com

Különösen érdekes, hogyha valójában megvalósult volna a tervezett nagy kiadvány, a hamarosan élőben is látható rajzok nem maradtak volna meg az utókor számára, hiszen a nyomdai eljárás során, a sokszorosítási eljárás folyamán és érdekében megsemmisítették volna őket. Mivel a könyvnyomtatási projekt el sem kezdődött, a rajzokat egyesével kártyákra kasírozták, majd brokádborításba csomagolva egy fa tárolódobozba zárták.

Hokusai7

Forrás: artreview.com

Forrás: artreview.combritishmuseum.org