A Kassák Múzeum Besnyő Éva-kiállítása a virtuális térbe költözött

A Kassák Múzeum 2020 őszén rendezett időszaki kiállítása Besnyő Évát (1910–2003) a modernitás jellegzetes képviselőjeként, karrierjét pedig a konvencióktól független, szabad női életút modelljeként mutatta be.

A professzionális fotográfusi lét teremtette meg Besnyő számára a függetlenség egzisztenciális alapját, és tette lehetővé a választott életforma megélését, így a kiállítás a művészeti tevékenység és a szakmai megbízások szintéziseként mutatta be az életművet. Az eredeti művek és dokumentumok azóta visszakerültek a kölcsönző intézményekbe, de a kiállítás a virtuális térben továbbra is szabadon látogatható.

A virtuális kiállítás ezen a linken érhető el.

5 besnyő éva aratók szokolya 1938 albertini béla maria austria intézet amszterdam

Besnyő Éva: Aratók, Szokolya, 1938, Albertini Béla, Maria Austria Intézet, Amszterdam

A kiállítás kísérőprogramjai a Műtárgyak Éjszakája, a Budapest Art Week és a Fotóhónap 2020 keretében kerültek megrendezésre. A rendezvényekről videófelvételek készültek, amelyek a múzeum Facebook-oldalán és a PIM YouTube-csatornáján továbbra is elérhetők.


full_003080.jpg
Besnyő Éva

A számtalan magyar származású, külföldön karriert befutott fotós közül most Besnyő Éva életútjának állomásait vesszük sorra, különös tekintettel bizonyos találkozásokra. Pécsi József, Kepes György, Robert Capa, Besnyő Éva – avagy amikor a később világhíres művészek még egymást fotózták és egymás kezéből kapkodták a kamerákat.