A következő Whitney Biennial 2021 helyett 2022-ben lesz

Az USA egyik legfontosabb kortárs képzőművészeti eseménye, a Whitney Museum által szervezett biennálé a koronavírus miatt csúszik egy évet – jelentette be az intézmény csütörtökön. Az eredetileg 2021 tavaszára időzített eseményt ugyanúgy csúsztatják, mint ahogy tették azt a Velencei Biennálé és a Biennale de Lyon szervezői is.

A kétévente megrendezett Whitney Biennial évente sorra kerülő kiállításként indult 1932-ben, és már jó ideje a legfontosabb amerikai kortárs művészeti eseménynek, a világ egyik legnagyobb hatású, irányzatokat, trendeket, nemzetközi karriereket elindító, élő művészeti bemutatójának számít.

Whitney museum of american art 49051573133

A Whitney Museum of American Art épülete, forrás: Wikimedia Commons

Adam D. Weinberg, a múzeum igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a biennálé kurátorai – Adrienne Edwards és David Breslin – annak ellenére, hogy a múzeum hat hónapig, márciustól szeptemberig zárva tartott, mindvégig dolgoztak az esemény programján és kiállításain. A biennálé dátumának megváltoztatása mellett a napokban egy másik hírt is közölt a Whitney Museum: az eredetileg idén őszre tervezett Jasper Johns retrospektív kiállítás dátumát is megváltoztatták. A tárlat, amely 500 munkát fog bemutatni párhuzamosan a Whitney és a Philadelphia Museum of Art kiállítótereiben, így 2021 szeptemberében nyílik majd.