A land art művész, Nancy Holt archívuma a Smithsonian Institution gyűjteményébe került

Talán megnyitva ezzel a kaput más land art művészek számára is.

Az intézménybe kerülő ötvenezer darabos gyűjteményben találhatunk csillagászati megfigyeléseket és privát fotográfiákat is, sőt, néhány meg nem valósult mű dokumentációját és terveit is – ezeket a művész örökségét gondozó alapítvány szeretné megvalósítani a jövőben.

Holt portrait

Nancy Holt, forrás: holtsmithsonfoundation.org

A Smithsonian Archives for American Art nevet viselő részlege a hagyaték tulajdonjogán a Holt-Smithson Foundationnel osztozik. Az anyag a művész négy ávtizednyi munkásságát fedi le – részleteiben mesél Nancy Holt művészetének és magánéletének fejlődéséről és alakulásáról, valamint férje, a szintén neves land art művész, Robert Smithson eszmei örökségét biztosító tevékenységéről.

Holt archívumából kiderül, hogy hosszú éveken keresztül őszintén érdeklődött az idő múlása és a Nap mozgása iránt. 1975-ös és 1976-os jegyzetfüzeteiben az 1976-os, az utahi sivatagban megvalósult Sun Tunnels munkája kapcsán például az árnyékok hatásáról olvashatunk időzített és keltezett feljegyzéseket. A jegyzetfüzetek más oldalain pedig az 1984-es virginiai Cast Shadow előkészületeként rögzített árnyék megfigyelések láthatóak. A jegyzetfüzetek mellett álomnaplók, különféle interjúk lejegyzései és még pénzügyi dokumentumok is megőrződtek.

Holt suntunnels 1 2048pxw

Nancy Holt: Sun Tunnels, forrás: holtsmithsonfoundation.org

A korábbi művek dokumentációi mellett két meg nem valósult projekt tervei is részét képezik Smithsonian Institutionbe kerülő anyagnak. Egyikük az 1984 óta tervezett Sky Mound címet viselő mű, amely eredetileg a New Jersey Meadowlands területén valósult volna meg, nem is olyan messze Manhattantől, az Amtrak sínek és az autópálya közötti területen. Holt itt arra kapott felkérést, hogy ő tervezze meg az említett helyszín helyreállítását. Célja a környezeti károk mérséklése volt – a területen fekvő hulladéklerakót szobrászati obszervatóriummá és az élővilág szentélyévé szerette volna alakítani. Terve több elemre bontható: egy Nap- és Holdterületre, amelyek a napfordulókhoz igazított utakat is magában foglalják, egy nagy gránitgömbre, amelyet a Holdat ábrázoló árok vesz körül és egy tóra, amely élénkíti az élővilágot és elvezeti a felszíni vizet a hulladéklerakóból. Ezek közül egyelőre csak a tavacska valósult meg.

Nh skymound dwg 01 2048pxw

A Sky Mound Nap-területének terve, forrás: holtsmithsonfoundation.org

A másik egyelőre létre nem jött mű a Solar Web, amelyet Holt 1984 és 1989 között tervezett a kaliforniai Santa Monica Beach területére. A mű egy olyan nyitott szerkezet, amely követi a Nap mozgását – és olyan csillagászati számítások mentén kalibrált, ami lehetővé teszi, hogy a következő ezer évben is pontosan működjön. A művet a nyolcvanas évek végén Santa Monica városa és a kaliforniai partvonalat kezelő bizottság finanszírozta, azonban miután a környék ingatlantulajdonosai panaszt nyújtottak be arról, hogy a mű elrontaná óceánra néző kilátásukat, a szoborállítás nem valósult meg.

Amellett, hogy az intézmény a két szóban forgó korábbi terv megvalósításában is igyekszik szerepet vállalni, ígéretet tett azt illetően is, hogy a hatalmas és mély betekintésre lehetőséget biztosító anyagot hamarosan digitalizálják, hogy még több ember számára hozzáférhetővé válhasson.

Forrás: theartnewspaper.com