A londoni Royal Academy of Arts hamarosan Tracey Emin és Edvard Munch munkáit együtt bemutató kiállítást nyit

A kortárs brit képzőművész és a norvég expresszionista alkotó születési dátuma között épp száz év a különbség. Mivel Tracey Emint már régóta lenyűgözi Munch munkássága, így legfrissebb egyéni kiállítására néhány Munch-művet is kiválasztott.

A kiállításon 26 munkát – a festményeket, neonokat és szobrokat – láthatunk a kortárs művésztől, több olyat is, amelyek most kerülnek először kiállításra. Emin művei mellett 18 akvarell és olajfestmény került be a kiállításra, mindegyik az oslói Munch-archívumból.

A közösen kiállított munkák arra hívják fel a figyelmet, hogy habár a két alkotó két külön korban élt, műveikben hasonló érzelmi állapotokat és tájakat mutatnak be. A kiállítás a The Loneliness of the Soul (A lélek magányossága) címet viseli és a gyász, a veszteség és a vágyakozás témáira összpontosít.

Tracey 2

A The Loneliness of the Soul 2020. december 7 - 2021. február 28-ig látható, Fotó: © David Parry.

Emin a Munch-művek kiválogatásánál arra a műcsoportra fókuszált, amik jól mutatják a festő nőkhöz fűződő komplex viszonyát. Munch 5 éves korában elvesztette édesanyját, néhány évvel később pedig szeretett lánytestvérét is. A kiállításra beválogatott művek kiemelik a nők, az érzelmi állapotok és az öregedési folyamat ábrázolása iránti érdeklődését.

Forrás: artdaily.com