A Louvre gyűjteményének több mint háromnegyedét tette online elérhetővé

Az online böngészhető gyűjteményben olyan tárgyak és művek is vannak, amelyeket 1945 óta Németországból szerzett vissza a múzeum, és éppen arra várnak, hogy visszakerüljenek jogos tulajdonosaikhoz.

A párizsi Louvre október óta zárva tart – a megújított és az eddiginél sokkal több művet megmutató online adatbázis többek között erre a helyzetre reagál. A múlt héten elindított új weboldalon több mint 482 ezer műtárgy digitalizált, nagy felbontású képe tekinthető meg – köztük néhány olyané is, amely jelenleg nem szerepel semmilyen kiállításon, és a múzeum raktárában pihen. Az online látható művek a múzeum gyűjteményének hetvenöt százalékát teszik ki. A képek mellett természetesen minden mű pontos leírása és adatai is olvashatóak.

Ago508927 000 pe

HOEFNAGEL Georg: Szerelem. A tavay allegóriája, 1589, forrás: collections.louvre.fr

A múzeum elmondása szerint annak ellenére, hogy maga az intézmény hosszú ideje zárva tart, honlapjukat tavaly 21 millió érdeklődő látogatta meg – a 2019-ben tapasztalt 14 millióhoz képest, ami nagyrészt az adott év nagyszabású Leonardo da Vinci-kiállításának volt köszönhető. (Korábban az oldal éves látógatószáma 11 millió körül mozgott.) Annak ellenére, hogy a múzeum gyűjteményének digitalizációja már évekkel ezelőtt elkezdődött, a frissen nyilvánosságra hozott online adatbázist 2019-ben kezdték fejleszteni.


0000168902 og

Giuseppe Arcimboldo: A tavasz, 1573 körül, forrás: collections.louvre.fr

Az adatbázis egyik különlegessége, hogy nagyjából ezerhétszáz, a második világháború óta Németországból visszaszerzett műtárgyat is megnézhetnek az érdeklődők. Ezek mindaddig a múzeum gyűjteményében maradnak, amíg meg nem találják a jogos tulajdonosokat, a műveket eredetileg birtokló személyek leszármazottait.

Forrás: news.artnet.com