A megtisztított Michelangelók

Tavaly ősszel a firenzei Medici-kápolna a pandémia miatt rövidített nyitvatartással volt látogatható – ezalatt pedig szakértők és restaurátorok csapata dolgozott egy titkos kísérleten: piszokevő baktériumokat szabadítottak Michelangelo márványszobraira.

A Mediciek végső nyughelyének otthont adó kápolna egyik szarkofágja kapcsán már 1595 körülről maradtak fenn olyan feljegyzések, amelyek szerint a szóban forgó kőkoporsót foltok és elszíneződések is tarkítják. Az ezt követő századok során a helyzet csak súlyosbodott, hiszen a sírok tetején látható remekművek szüntelen másolásához használt anyagok elszíneződést hagytak maguk után. Így a kápolna díszes, fehér falai hamar megfakultak.

Közel egy évtizedes helyreállítási munkálatok során később sikerült eltávolítani a foltok nagy részét, de a síron lévő piszok és más makacs foltok további kiemelt figyelmet és hozzáértést igényeltek. Így a koronavírus második hulláma alatt restaurátorok és tudósok csendben elfoglalták a kápolnát és mikrobák, valamint baktériumok otthonává változtatták – mindezt a takarítás érdekében. Hiszen a tisztításon dolgozó csapat az évszázados foltok ellen ragasztóval és olajjal táplálkozó baktériumokat használtak biofegyverként.

Merlin 188383482 78c4d02e 5ed1 4084 976b 01631a8dc812 jumbo

A tisztításért felelős szakértők, balról jobbra: Donata Magrini, Anna Rosa Sprocati, Daniela Manna, Paola D’Agostino, Monica Bietti és Marina Vincenti, forrás: nytimes.com

A kápolna márványain látható foltok eredete néhol kifejezetten erősen emlékeztet az emberiség halandó voltára. Alessandro Medici, Firenze uralkodójának meggyilkolt holttestét is ebben a sírban temették el, anélkül, hogy megfelelően kizsigerelték volna. Így a test maradványai az évszázadok során beszivárogtak Michelangelo márványába, azon mély foltokat létrehozva – így itt különösen nagy segítség volt a Serratia ficaria SH7 nevű és a tisztítás során használt baktérium.

Merlin 188418339 d8bf47b3 c22e 417c a7bf 949111d8522c jumbo

SH7, forrás: nytimes.com

A tisztítást és az ehhez szükséges kutatást 2019 novemberében egy infravörös vizsgálat is megelőzte, amely amely kalcit-, szilikát- és egyéb, szervesebb maradványokat tárt fel a szobrokon és két síremléken, amelyek egymással szemben állnak az új sekrestyében. Ezt követően, a tisztítás megkezdése előtt fontos volt megbizonyosodni arról, hogy a baktériumok, amelyek a nem kívánatos felületi szennyeződéseket eltávolítják a márvány felületéről, nem pusztítják-e el magát a Michelangelo által gyakran használt Carrara-i márványt. Ennek érdekében az oltár hátoldalán tesztelték le a nyolc legígéretesebb baktériumtörzset, hogy így válasszák ki azt a verziót, amelynek segítségével elvégezhetik a tisztítást.

Merlin 188383479 2d051191 54df 4232 8f77 54bde0348795 superjumbo

Baktérium tesztelés az oltár mögött, forrás: nytimes.com

 

  Forrás: https://www.nytimes.com/2021/05/30/arts/bacteria-cleaning-michelangelo-medici-restoration.html