A nagy múzeumok kategóriában a Ludwig Múzeum nyerte el az Év Múzeuma 2020 díjat

A múzeumok szakmai szervezete, a Pulszky Társaság alapította díj történetében először kapta egy tisztán kortárs művészeti profilú múzeum az elismerést.

A zsűri a múzeum szisztematikus és kiemelkedő színvonalú munkáját díjazta, melynek jelentős állomása volt az elmúlt év. A Ludwig Múzeum 2019-ben ünnepelte az alapításának 30. évfordulóját – ennek apropóján Ludwig 30 címmel ingyenes programsorozatot rendezett, melyen a közönség aktív bevonásával pop-up kiállításokkal és kapcsolódó rendezvényekkel mutatta be tevékenységét a gyűjteményezéstől az időszaki kiállításokig, az állományvédelemtől a digitalizálásig, a múzeumpedagógiától a kommunikációs tevékenységen át egészen a társművészeti programokig. 

4142

Ludwig 30 – Pavilon, Pop-up kiállítások a Ludwig Múzeum gyűjteményéből a Velencei Biennálén egykor kiállított művekből

A Ludwig Múzeum jelentős közép-kelet-európai gyűjteményével, valamint az elmúlt években a médiaművészet és a digitális tartalmak megőrzése terén kifejtett úttörő tevékenységével (MAPS nemzetközi konferenciák) mára a régió meghatározó kortárs művészeti múzeumává vált. Gyűjteményének darabjait folyamatosan kölcsönzik a világ jelentős múzeumai. Az utóbbi években kiemelt figyelem irányult a múzeum a régió kortárs művészeti törekvéseit bemutató kiállításaira: az exjugoszláv művészetet, az albán és koszovói, a lengyel, a szlovák és az ukrán kortárs művészetet bemutató tárlatokra. A több éves koncepciózus munka eredménye 2019-ben érett be, amikor a múzeum egy igen rangos nemzetközi elismerésben részesült: a magyar múzeumok közül elsőként elnyerte a Global Fine Art Awards díját.

Az Év Múzeuma 12 jelöltjének versenyét a „nagy múzeumok” kategóriában a Ludwig Múzeum a kortárs művészetek kutatásában elért tudományos eredményeiért, a múzeumi tartalmak közreadásában, az ismeretátadásban elért kiemelkedő teljesítményéért, a látogatófogadás és a múzeumi szolgáltatások fejlesztése terén nyújtott teljesítményéért és a múzeumok társadalmi felelősségvállalásában játszott szerepéért nyerte.