Csáky József Fej című szobra 925 500 eurós áron kelt el Párizsban

Az alkotó esetében rekordot jelentő 925 500 eurós (290 millió forint) áron kelt el a Sotheby's keddi párizsi árverésén Csáky József (1888-1971) magyar származású francia kubista művész Fej című kvarc szobra, az art déco művészet remekműve.

Az árverést lebonyolító Sotheby’s aukciósház előzetesen mindössze 150-200 ezer eurós árat remélt a Jacques Doucet francia divattervező és műgyűjtő megrendelésére  készült műért, amely a kubizmus egyik első képviselőjének számító művész art déco korszakából származik. A mindmáig a Doucet család tulajdonában lévő alkotás eladási ára háromszorosan múlja felül az eddigi legdrágább, 2014-ben gazdát cserélt Csáky-mű árát. Az absztrakt kvarc fej egyszerre portréja régmúlt idők egy idoljának és ikonja a modern szobrászat vonásait visszatükröző korai art déco szobrászatnak – hangsúlyozta az aukciósház. (forrás: librarius.hu)


Csáky József: Fej, 1923   forrás: sothebys.com

Az Artmagazinban és az Artmagazin Online felületén több, a témával foglalkozó tartalom is megjelent. Ezért azoknak, akiket érdekel a magyar kubizmus és annak kortárs vonatkozásai most két kattintani-valót is ajánlunk.

Barki Gergely Az elveszett magyar kubizmus című és az Artmagazin 81. lapszámában megjelent cikkéből megismerhetjük Csáky művészetét és életútját, valamint a magyar kubizmus történetét is. 

Bár korai kubista alkotásainak többsége elveszett, mégis a legfontosabb kubisták sorában illik emlegetni, hiszen élen járt a kubista szobrászat megteremtésében.
Csáky 1908-ban érkezett Párizsba és szintén Szegedről elszármazott földijénél, az akkor még szobrásztanonc Brummer Józsefnél talált szállást, aki bevezette őt a párizsi modernizmus világába. Rajta keresztül került kapcsolatba a törzsi művészettel is, Brummer megbízására ő is afrikai szobrokat másolt napszámban. Csáky az Académie Delecluse után szintén a kubisták egyik centrumában, a La Palette-ben folytatta tanulmányait Metzinger és Le Fauconnier szárnyai alatt, s eközben a híres La Ruche műteremházban bérelt műtermében készítette gipszszobrait.

 


Csáky József: Kubista fej, 1914   forrás: wikimedia.org

Míg a fauve és a posztimpresszionizmusok népszerű és kutatott irányzatai a magyar művészettörténetnek, addig a »magyar kubizmus« szókapcsolat kevésbé összeszokott. Barki Gergely fentebb említett és idézett írása a kubizmus hazai meggyökeresedésének útjait és háború előtti műveit kereste, Puklus Péter pedig újra is alkotott egy elveszett kubista szobrot fotón és plasztikában. Az Artmagazin csapata 2015-ben le is ült a szerzővel és Puklus Péterrel, hogy megvitassuk az újraalkotás történetét. A videó alább nézhető.
 


A magyar kubizmus nyomában – Beszélgetés Barki Gergellyel és Puklus Péterrel {2015. szeptember 22.} from artmagazin.hu on Vimeo.