Aliza Nisenbaum egészségügyi dolgozókról festett portrékat

A mexikói születésű művész, Aliza Nisenbaum, aki a mellőzött, háttérbe szorított közösségekről készített, vibráló színű és intim portréiról ismert, úgy festette le Merseyside Covid ellen küzdő orvosi csapatát, hogy mindeközben el sem hagyta Los Angelest.

Nisenbaum karrierjének jelentős részét töltötte azzal, hogy a marginális csoportokat és eseményeket szélesebb közönség számára is láthatóvá tegye – ez legfrissebb, a londoni Tate Liverpoolban nyílt kiállításának anyagát tekintve sincs másképp.

4979

Az Alder Hey-i csoportképek egyike

2021. június 27-ig látható kiállítása a merseyside-i egészségügyi dolgozóknak állít emléket – 2 nagy méretű csoportképen és 11 kisebb, egy-egy dolgozót ábrázoló portrén. A képek megfestése a 2020-as évre jellemző körülmények között történt: a művész hosszú videóbeszélgetéseket folytatott a kórház 26 dolgozójával – többek között még tanuló nővérekkel, egy tüdőgyógyásszal és betegszállítókkal is.

Aliza Nisenbaum általában New Yorkban él, de az idei év nagy részében a Los Angelesben kialakított átmeneti stúdiójában dolgozott, a Tate-ben kiállított munkák is itt születtek. A Tate-ben az új, vírushelyzetre reflektáló festmények mellett korábbi művek is láthatók. A művésznek ez az első Egyesült Királyságban rendezett önálló kiállítása.

Aliza Nisenbaum akkor lett igazán nemzetközileg is ismert, amikor olyan dokumentumok nélküli latin-amerikai bevándorlók portréit festette meg, akiknek angolt tanított Tania Bruguera közösségi központjában. Ezek a képek aztán a 2017-es Whitney Biennialon is szerepeltek.

Forrás: theguardian.com