Erdély Miklós kiállítás a Ljubljanai Grafikai Biennálén

2013. szeptember 14. - november 24.

Bár az Interruption címet viselő fő válogatásban idén nem szerepel magyar művész, a két évvel ezelőtti, 29. Ljubljanai Grafikai Biennále zsűrijének elismerésében (Honorable Mention) részesült Erdély Miklósnak (1928-1986), a magyar neoavantgárd és konceptuális művészet egyik fő alakjának idén külön kiállítást szentel a Biennále Miklós Erdély: The Original and the Copy + Indigo Drawings címmel. Az Erdély fotó és indigó munkáit, valamint rajzait bemutató, Az Erdély Miklós Alapítvánnyal együttműködésben létrehozott tárlat kurátora Szőke Annamária művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Intézet egyetemi docense.

Interruption – 30. Ljubljanai Grafikai Biennále
14 September–24 November 2013

A Biennálén kiállított művek azt vizsgálják, hogy „miként jutunk információhoz, hogyan érintkezünk egymással, és hogyan észleljük és értelmezzük (félre) a környező világot. Zúdul ránk a lármás, szűretlen adatfolyam. Álcázott kereskedelmi és politikai programok versengenek a figyelmünkért felfoghatatlan mennyiségű személyes gondolattal és képekkel. (…) Míg a művészek egy része visszatér a képi reprodukció egyszerű, vagy akár ősi formáihoz (tűz, árnyék, tetoválás, fegyveres lövés), mások munkamódszerként magukévá teszik a közösségi média képfelületeinek véletlenszerűségét, a hőérzékeny, élőben sugárzott videó kísértetiességét, a feltört kormányzati dokumentumok végtelen folyamát, vagy a Twitter rövid haikuit.
Az Interruption egyaránt bemutat vezető művészeket, akik a hagyományos eszközöket friss felfogásban alkalmazzák, és az új nyomtatási technológiák képzőművészeti vizsgálatait. Mindkét megközelítés a kortárs információ-közvetítést tekinti a művek alapjának. Az Interruption a grafikát formaként és tartalomként is kutatja egy felélénkült, a világ különböző tájain élő sokféle művész munkáit összekötő poligrafikus terepen.” (a sajtóanyag fordítása)

Kiállító művészek: Allora & Calzadilla, Burak Arıkan, Dennis Ashbaugh & William Ford Gibson, Tammam Azzam, Xu Bing, Luis Camnitzer, caraballo-farman, Alex Cerveny, Mario Čaušić, Vuk Ćosić, Milos Djordjevic, Tomás Espina, Giorgi Gago Gagoshidze & Gianluigi Scarpa, Mihael Giba, Ana Golici, María Elena González, Meta Grgurevič and Urša Vidic, Dragan IIic, Sanela Jahić, Charles Juhász-Alvarado, Thomas Kilpper, André Komatsu, Gorazd Krnc, Volodymyr Kuznetsov, Nicola López, Ivan Marušić Klif, Yucef Merhi, Ottjörg A.C., Renata Papišta, Adam Pendleton, Agnieszka Polska, Zoran Poposki, Marjetica Potrč, Gerhard Richter, Venelin Shurelov, Dario Šolman, Nika Špan, Teo Spiller, Waltraut Tänzler, Rirkrit Tiravanija, Vargas-Suarez Universal és Tomas Vu-Daniel.

A 30. Ljubljanai Grafikai Biennále kurátora Deborah Cullen.



International Centre of Graphic Arts: www.mglc-lj.si