Péntektől Budapest az Öröm városa – startol az OFF-Biennále Budapest

Szeptember 29-én veszi kezdetét a közel 150 hazai és külföldi kortárs művészt felvonultató, független kortárs művészeti eseménysorozat, az OFF-Biennále Budapest. Az öt hét alatt több mint ötven program valósul meg rengeteg közreműködőt megmozgatva, a főváros félszáz helyszínén. Láthatunk majd programokat a svábhegyi csillagvizsgálóban, a köztéren vagy régi gyárépületekben is, sőt, az OFF-Biennále programjaival Dunaújvárosban, Egerben, Nagykanizsán és Pécsett is találkozhat majd az érdeklődő.

Az OFF-Biennále Budapest idén második alkalommal valósul meg. Mint két éve, az OFF idén sem pályázik magyar állami forrásokra és kívül marad a magyar állam művészeti intézményein. A 2015-ös első biennálétól azonban több ponton is különbözik az idei kiadás: kevesebb programmal, de több új, kifejezetten az OFF-Biennále alkalmából létrejött magyar és nemzetközi produkciót mutat majd be. Míg az OFF első kiadásának nem volt kerettémája, 2017-ben GAUDOPOLIS 2017 - AZ ÖRÖM VÁROSA címmel rendezik meg a programsorozatot.


Marvin Gaye CHETWYND: Jézus és Barabbás, performansz a Nothing Twice c. kiállításon, Cricoteka, Krakkó, 2014. szeptember 12. – november 23.

A közreműködő művészek között ott van számos ismert külföldi alkotó, például Marvin Gaye Chetwynd, Sven Johne, Eva Koťátková, a Slavs and Tatars csoport, Andreas Fogarasi, Manuel Pelmuş, de olyan ismert hazai művészek is, mint Gróf Ferenc, Ember Sári, a Kis Varsó csoport, Tót Endre, El-Hassan Róza, Kaszás Tamás.

Az OFF kurátorainak projektje, az Aki bújt, aki nem több programot fog egybe. Többek között a Játékok népe című csoportos kiállítást egy új helyszínen, a Három Holló Kávéházban a Szabad sajtó úton; Kisspál Szabolcs projektjét, amely a nacionalizmus kérdésével foglalkozik fiktív dokumentumokon keresztül; a Kis Varsó Rebels című munkáját, amely a Képzőművészeti Egyetemen a rendszerváltás körül zajlott diákmegmozdulásokhoz nyúl vissza; és Ember Sári projektjét, amely egy brazíliai magyar emigráns kolónia viszonyait térképezi föl.

Az idei OFF-on számos program valósul meg köztereken. Az „Öröm városa” programjai valóban birtokukba veszik Budapestet: Tót Endre Öröm-demonstrációja, László Gergely (Tehnica Schweiz) és Katarina Šević utcaszínháza és Manuel Pelmuş gyerekekkel előadott performansza is köztéren zajlik majd.


Tót Endre: Öröm-demonstráció, Amsterdam, 1979
 
Az OFF 2017-ben nagy hangsúlyt fektet az edukációs tevékenységre. A Gaudiopolis Műhely alapvetően két részből áll. Az ART BUDA nevű helyszín közösségi térré alakul (Hűvösvölgyi út 2.), ahol folyamatosan zajlanak worshopok gyerekeknek, és ennek anyagából pop-up kiállítást is rendeznek az OFF ideje alatt. A Hős utcai gyerekekkel együtt egy művészetpedagógiai program is fut a Kontúr Egyesület és az OFF-Biennále Egyesület partnerségében. Az edukációs program része emellett a nagyközönségnek szóló vezetett séták szervezése, amelyek során több OFF-helyszínt is végig lehet járni kurátorok, művészek közreműködésével.
 
Az OFF ideje alatt a tájékozódást a teljes programot részletesen bemutató kétnyelvű honlap mellett a szinte az összes eseményt felvonultató Facebook oldal segíti. A szervezők egy ingyenesen hozzáférhető, 80 oldalas térképes programfüzetet is kiadnak 10 000 példányban, amely 50 terjesztési ponton, kulturális intézetekben és szórakozóhelyeken érhető el.
 
Az OFF-Biennále Budapest programjai ingyenesen látogathatók.