Katalizátor-díj 2013

Január 16-ig lehet jelölni

A tranzit.hu idén negyedik alkalommal hirdeti meg a Katalizátor-díjat, mellyel kiemelkedő művészeti tevékenységekre kívánja felhívni a figyelmet. Idén azt vizsgálják, hogy milyen módon képes hatni a művészet a társadalmi folyamatokra, milyen eszközök állnak a társadalmilag elkötelezett művészek rendelkezésére, és milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy – a társadalmi folyamatokra tudatosan hatni kívánó – művészeti projektnek.
A tranzit.hu által alapított, két kategóriában odaítélt elismerés idén több szempontból is megújul: egyrészt a Képzőművészeti kategóriában az alkotók saját projektjüket jelölhetik (a Motor kategóriában továbbra is bárki jelölhet); egy nyilvános fórum keretében az érdeklődők közösen alakíthatják ki a díjazás szempontjait; végül pedig a díjátadót nyilvános zsűrizés előzi meg – ez utóbbira a nemzetközi mezőnyben is kevés példa akad (itt van egy).

A mai naptól január 13-ig lehet tehát jelentkezni olyan projektekkel, amelyet alkotójuk vagy alkotóik társadalmilag elkötelezettnek, a projekt szűkebb vagy tágabb közegében katalizátor szerepűnek vélnek (Képzőművészeti kategória), illetve jelölni az iménti szempontok alapján sikeresnek gondolt bármilyen gyakorlatot vagy kezdeményezést (pl. fesztivált, kutatómunkát, blogot stb. – ez a Motor kategória). A díj mindkét kategóriában 500.000 forint.

Dátumok és helyszínek:

Fórum
2014. január 17. péntek 17h, MÜSZI - Művelődési Szint. 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1-2., Corvin Áruház III. emelet

Díjátadó
2014. február 9., Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, 1094 Budapest, Liliom utca 41.

További információ a tranzitblogon.