A Horváth Művészeti Alapítvány megduplázza művészeti díjainak összegét

A Horváth Művészeti Alapítvány megduplázza éves művészeti támogatásainak összegét, sőt, a művészeti kritikaírás ösztönzésére kritikai szakújságíró díjat hoz létre.

 

A Horváth Művészeti Alapítvány korábbi években nyújtott művészeti támogatásainak 2,5 millió forintos összegét az idei évtől az alapító jóvoltából 5 millió forintra emeli. Emellett a művészeti kritikaírás ösztönzésére 400 ezer forintos kritikai szakújságíró díjat hoz létre, amely idei kiírástól kezdve minden évben szeptemberben kerül kiosztásra.


Forrás: Artmagazin

Horváth Béla a kortárs képzőművészet területén aktív szereplőkkel, Szűcs Attila festőművésszel, Petrányi Zsolttal, és Szoboszlai Jánossal folytatott konzultációk után, 2004-ben hozta létre a Horváth Művészeti Alapítványt.

A Horváth Alapítvány emblémája a Nefertiti teste című, Horváth Béla magántulajdonában lévő, a 2003-ban a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában bemutatott Kis Varsó-mű formáján alapul (a Kis Varsó velencei jelenlétének lehetővé tétele volt ugyanis az a mecenatúra, amely életre hívta a Horváth Béla Alapítványt).

A Horváth Alapítvány missziója egy reprezentatív kortárs képzőművészeti gyűjtemény létrehozása, egyes, fontosnak ítélt alkotások megszületésének támogatása, valamint az elméleti és kritikai alkotótevékenység ösztönzése. 2015-től a Kuratórium új elnöke Petrányi Zsolt, új titkára Tóth Pál Sándor.

A Horváth Alapítvány létrejötte óta csaknem száz kortárs képzőművészeti alkotást vásárolt éves rendszerességgel 2,5 millió forint értékben. 2019-től ez az összeg az alapító jóvoltából 5 millió forintra emelkedett. Idén az alapítvány kuratóriuma új tagokkal is bővült, köztük főszerkesztőnkkel, Topor Tündével, aki bejelentette, ez évtől egy kritikai díj is meghirdetésre kerül, amely a szakfolyóiratok bevonásával működik majd. A 400 ezer forintos egyszeri pénzdíjról az alapítvány kuratóriuma  minden évben más-más meghívott zsüri-vendéggel kiegészülve dönt majd. Az első vendég Nagy Gergely, az Artportál főszerkesztője lesz.

A pályázati kiírás június 30-án jelenik majd meg. A szerkesztőségek az ettől kezdve egy éven belül megjelenő cikkekkel pályázhatnak majd.

További információ:
www.hma.hu
[email protected]
Tóth Pál Sándor
06 70 360 2253