Damien Hirst hatalmas szobrot állított a befagyott St. Moritz tavon

A brit művész több mint negyven művét mutatja be most az Alpokban található St. Moritz városban – többek között a több mint 3,5 méter magas The Monk (A szerzetes) címet viselő köztéri szobrot, amit a befagyott tó közepén állítottak fel.

Hirst svájci kiállítása, ami 2021. január 19-én nyílik és február 23-ig látható a Mental Escapology címet kapta. A tárlat négy kiállítótérben és négy szabadtéri helyszínen zajlik majd – a tó közelében a már említett The Monk mellett a Two Figures with a Drum (Két alak dobbal) is látható lesz – mindkét szobor Hirst 2017-es, a velencei Pinault Collectionben rendezett tárlatán volt utoljára kiállítva.

The monk 2014 installed on lake st moritz 2020 lo

Damien Hirst: The Monk, forrás: theartnewspaper.com

A kültéri helyszínek mellett a városban található, egy régi termálfürdő helyén álló 18. századi épület, a Forum Paracelsus adja a négy kiállítótér egyikét. Itt a formaldehidben megőrzött állatokból álló Natural History sorozat jól ismert darabjai lesznek láthatók a Surgical Tools for Caesarean (Sebészeti eszközök császármetszéshez) című fotorealisztikus festmény mellett.

Hirst kaleidoszkópjellegű festményei a város református templomában kerülnek bemutatásra, egy eddig nem látott, a 90-es években készült, a Spot (Pharmaceutical) Paintings címet viselő sorozat képei mellett.

A kiállítás kurátora Jason Beard, a projektet a gyűjtő Oscar Humphries szervezte – míg a kiállított művek legnagyobb része egyenesen a művész gyűjteményéből érkezik Svájcba. A kiállított munkák egyike sem eladó.

Forrás: theartnewspaper.com