„Itt jön a néptudomány!”

Az ex-artist’s collective (Loránt Anikó és Kaszás Tamás) kiállításaStúdió Galéria, 1077 Bp. Rottenbiller u. 35.
Megnyitó: 2013. július 5., 18h

*** SAJTÓANYAG ***

„Semmi gond sincs az eszközökkel, a technológiával és a tudománnyal. Mint faj, semmik sem vagyunk, hacsak nem feltalálói és építői világunknak; és individuumokként megvan a lehetőségünk arra, hogy elhatározzuk, milyen világot is akarunk, és felépítsük azt mi magunk. Amikor ezt tesszük, megragadjuk a kalandot, a találékonyságot… a képzeletet! Ez pedig születési előjogunk. Ez a néptudomány.”*
 
A Stúdió Galéria nyári szünete előtti utolsó kiállításán az ex-artist’s collective (Loránt Anikó és Kaszás Tamás) két, Budapesten eddig még nem látott munkája szerepel. A galéria terében felépített organikus-mechanikus fastruktúrák (a Kétéltű és az Ínségeledelek) két mikrovilágot mutatnak be, melyek önmagukban is külön kiállító-, oktató-, illetve élőterekként működnek. Az „Itt jön a néptudomány!”  az e térfajták közti határ elmosódását vizsgálja; a fastruktúrák egyszerre lakóépületek és oktatóközpontok, melyek mini-kiállítások formájában  a mindannyiunkat fenyegető válság esetén szükséges túlélési technikákba nyújtanak betekintést. A kiállítást így tematikailag a válság–összeomlás–túlélés fogalmi hármasa fogja össze.  

Kaszás Tamás és Loránt Anikó munkái a túlélési módszerekkel elméleti és gyakorlati szinten is foglalkoznak; egyúttal e két hozzáállás konfliktusát is vizsgálják, miközben a feledésbe merülő népi tudomány jelentőségére hívják fel a figyelmet. F. Markatos szövege nyomán a művészek azt a kérdést járják körül, hogy miként lehetne a kutatás, az alkotás és a felfedezés jogát (legyen az művészi vagy tudományos indíttatású) visszahelyezni a mindennapi emberek kezébe. A kísérletezést és feltalálást antropológiai ösztönökként kezelik, melyek a válság utáni újrakezdés kulcsfogalmaivá válnak. A néptudomány így a mindenki által generálható és hozzáférhető tudások együtteseként fogható fel, melyet nem az egyfajta, központilag meghatározott tudomány folyamatos újítás-fétise, hanem az egyéni és közösségi (újra)felfedezés játékra és egyben egy fenntarthatóbb létre irányuló logikája tart mozgásban.


*F. Markatos //  http://ruganegra.uw.hu/text/markatos.htm

A kiállítás megtekinthető: 2013. július 30-ig
Nyitva tartás: H, K, Cs, P: 10-18h; Sz: 12-20h