Gallery hopping 03

Heti programajánló

Ezen a héten kétségtelenül csillapodik a megnyitódömping, de unatkozni azért nem fogunk. Vagy látták már Valkó Margitot, Pados Gábort és Pőcze Attilát egyszerre egy megnyitón? És úgy, hogy ők együtt csinálták a kiállítást? Na ugye.

Kedden, azaz ma 6 órakor a Klauzál tér 13. alatti könyvesbolt kis galériájában az abszurd gépezeteiről ismert Harasztÿ István egy másik szenvedélyébe enged betekintést: válogatást mutat be a magángűjteményéből Progresszív Kortársak címmel. Deim, Gáyor, Keserű, Klimó, Lakner, Paizs, Pauer és még sokan mások – ennyi nagy nevet talán egyedül Harasztÿ István képes bepakolni egy ilyen szerény kis galériába.
Aki pedig klausztrofóbiás, elmehet a Magyar Nemzeti Múzeumba a Robert Capa kiállítás megnyitójára 5-kor.
(Progresszív Kortársak - Válogatás Haraszty István gyűjteményéből. Albert Zsuzsa, Deim Pál, Gáyor Tibor, Gellér Bruno István, Gulyás Gyula, Hetey - Konok, Ilona Keserű Ilona, Klimó Károly, Lakner László, Lantos Ferenc, Nemes Judit, Orbán Attila, Paizs László, Pauer Gyula, Szikora Tamás, Szöllősi Tibor, Türk Péter – Klauzál 13, szeptember 18. - október 17. Robert Capa / A Játékos – Magyar Nemzeti Múzeum, szeptember 18. - 2014. január 12.)

Az Inda Galériában szerda estig még eltüntetik a múlt pénteki Sz.A.F. parti nyomait, és 6-kor megnyitják El-Hassan Róza kiállítását. El-Hassan Róza elsősorban nyíltan politikus, társadalmi problémák iránt elkötelezett művészetéről ismert itthon és külföldön, Az állásfoglaláson túl című kiállítás azonban személyes hangvételű, indulatokból, intuíciókból táplálkozó rajzait és szobrait mutatja be.
Az állásfoglaláson túl. El-Hassan Róza kiállítása – Inda Galéria, szeptember 19. - október 18.)

A csütörtök estére ajánlott program jellemző és sokatmondó, furcsa módon mégsem elkeserítő képet fest a honi kortársművészeti közállapotokról. Három galéria, az acb, a Kisterem és a Vintage ugyanis kibérelte a B55 Galéria Balaton utcai kiállítóterét, ahol közösen mutatnak be egy kiállítást, amely Erdélytől, Hajastól, Maurertől vagy éppen Jovánovicstól a Kis Varsóig, Várnai Gyuláig vagy Kaszás Tamásig kínál válogatást a magyar neoavantgárd és posztkonceptuális pozíciókból. Annak, aki évek, talán évtizedek óta figyeli a hazai – jobbára terméketlen – diskurzust arról, mennyire hiányzik a közelmúlt művészettörténetének, -történeteinek megírása és értelmezése, joggal esik le az álla egy ilyen huszárvágás láttán. Ez a kiállítás persze nem ígér, nem is ígérhet valódi hiánypótlást, de világossá teszi: a kereskedelmi galériák új, fúziós energiája olyan légüres (ritka levegőjű) térbe áramlik, amelyet a közpénzből finanszírozott intézmények belátható időn belül nem fognak tudni betölteni.
(BOOKMARKS. Neoavantgárd és posztkonceptuális pozíciók a magyar művészetben az 1960-as évektől napjainkig. Bak Imre, Erdély Miklós, Hajas Tibor, Jovánovics György, Kaszás Tamás, Keserű Ilona, Kis Varsó, Kokesch Ádám, Major János, Maurer Dóra, Ősz Gábor, Société Réaliste, Szabó Dezső, Szalay Péter, TNPU/IPUT (St. Turba Tamás), Tót Endre, Várnai Gyula – Balaton u. 4., szeptember 20-28. További infó: acb, Kisterem, Vintage)

Péntek este pedig újra Pecha Kucha Night! A pont 10 évvel ezelőtt indult és az egész világon népszerű, pörgős japán prezentációs forma (melynek lényege, hogy az előadó 20 képet vetíthet, egyenként 20-20 másodpercig beszélve róluk) ez alkalommal különleges helyszínen, a Magyar Telekom székházában biztosítja a gyors és általában igen szórakoztató információszerzést építészet, design, urbanisztika, új technológiák és igen, a képzőművészet határ- és közös területeiről.
(Pecha Kutcha Night (vol. 34.) a KÉK szervezésében – Magyar Telekom Székház, szeptember 20. 20:20)

(A nyitóképen Haraszty István gyűjteménye, Forrás: www.klauzal13.hu)