Edi Rama Albánia új miniszterelnöke

A "művész-politikust" Anri Sala videója tette világhírűvé

A 2013. június 23-án megrendezett választásokat az Edi Rama vezette Albán Szocialista Párt nyerte, így a 2000 és 2011 között Tirana polgármestereként tevékenykedő Rama lesz az ország új miniszterelnöke.
Edi Rama a kilencevenes években festőművészként dolgozott Párizsban, mégsem ebből az időből, hanem tiranai polgármesterként ismerik őt a nemzetközi művészeti életben. Megválasztása után ugyanis úgy döntött, Tirana megújítását egy városléptékű művészeti gesztussal indítja meg, és a rossz állapotú, szürke lakótelepeket szemkápráztató mintázatokban sárgára, pirosra, kékre és lilára festtette be. Az akcióról 2003-ban a nemzetközileg már akkor igen elismert Anri Sala, Rama közeli barátja készített egy videoművet Dammi i colori címmel, amely bejárta a világot. Ugyanebben az évben ő és a szintén-sztár kurátor Hans Ulrich Obrist a Tiranai Biennále keretében folytatták Rama projektjét, és további homlokzatokat terveztettek Tirana utcáin olyan művészekkel, mint Liam Gillick, Dominique Gonzalez-Foerster vagy Rirkrit Tiravanija.

Alább Sala videója a Youtube-ról (igen gyenge minőségben, tehát a mű esztétikai értékeinek élvezetéhez fantázia szükségeltetik), és egy beszélgetés a Tate Modernben Salával és Ramával.







Architecture + Art : Edi Rama & Anri Sala from The Architecture Foundation on Vimeo.