Egy német könyvtár 400 éves albumot vásárolt 2,8 millió dollárért

A nagyjából 843,5 millió forintos vásárlás azért izgalmas, mert a könyvben európai királyi személyek, uralkodók, hercegek és hírességek rajzai találhatók. A műkereskedő, Philipp Hainhofer 16. századi „barátságkönyve” II. Rudolf császár és Cosimo de’ Medici kezének nyomát is magán viseli.

Az album eredeti tulajdonosa, Hainhofer ismert diplomata és műkereskedő volt a németországi Augsburgból. Élete során (1578–1647) az európai udvarok között utazott – ezalatt az ötven év alatt pedig sok embert megkért, hogy járuljanak hozzá „barátságkönyvének” tartalmához. A könyv több mint 100 rajzot tartalmaz, amelyeket különböző méltóságok készítettek, sokszor aláírásukkal is kísérve a bejegyzéseket.

A wolfenbütteli Herzog August Bibliothek egy privát adás-vétel keretein belül szerezte meg a könyvet, a vásárlást a Sotheby’s bonyolította le. A könyv többek között azért került az említett könyvtár gyűjteményébe, mert Hainhofer részt vett az intézmény elindításában – sőt Hainhofer halála után, nagyjából 373 évvel ezelőtt már egyszer megpróbálták megvásárolni a most említett kötetet.

Double sided depiction of flowers shells and insects within a shell margin

Egy dupla oldalas bejegyzés a könyvből

A könyv története izgalmas: sosem volt még nyilvánosan kiállítva, sőt 2006-ig azt hitték, örökre elveszett. A hozzáértők szerint a dokumentált 25 000 hasonló tematikájú könyvek egyik legfontosabbja, hiszen páratlan betekintést enged a korabeli politikai kultúrába és művészetkereskedelembe. A könyv megvásárlása mellett a könyvtár indít egy hároméves, a kötet tartalmával foglalkozó kutatóprojektet is – biztosítva, hogy a nagy összegű beruházás nem marad kiaknázatlan.